Coronavirus - România: 54009 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Enigma Giocondei, descifrată de medici. Ce se ascunde în spatele surâsului

Tuesday, 11 September 2018, 10:50 Sursă: REALITATEA.NET

Modelul lui Da Vinci suferea de hipotiroidism şi acest lucru a dat picturii farmecul binecunoscut, sunt de părere oamenii de știință. O astfel de disfuncţie tiroidiană duce la pierderea părului, îngălbenirea pielii şi guşă.

Reumatologii şi endocrinologii au examinat tabloul numit Mona Lisa sau Gioconda, şi au sugerat că Lisa Gherardini suferea de leziuni ale pielii şi avea o mică guşă ca rezultat al tulburărilor de tiroidă şi de inimă.

Dr. Mandeep Mehra, de la Spitalul pentru femei din Boston, si Hilary Campbell, asistent la Universitatea California, in Santa Barbara, au publicat o lucrare din care reiese ca, cel mai probabil, subiectul pictat de Da Vinci, Lisa Gherardini, avea probleme cu tiroida. Concret, dupa parerea celor doi, aceasta suferea de hipotiroidism, potrivit Live Science.

"Enigma Mona Lisei poate fi rezolvata printr-un simplu diagnostic de hipotiroidism", spun cei doi medici, potrivit Ziare.com. Tabloul care inca intriga a fost pictat in jurul anului 1503. Se crede ca un negustor bogat, Francesco del Giocondo, i-a comandat lui Da Vinci portretul sotiei sale, Lisa Gherardini, dupa ce aceasta nascuse.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL