Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cărtărescu răspunde după ce a fost acuzat că a blocat circulația, cu Q5-ul, pe Ștefan cel Mare

Sunday, 19 April 2015, 21:40 Sursă: REALITATEA.NET

"Iata-ma si sofer nesimtit. In 23 de ani de cand am carnet, am avut un singur caz de forta majora, in care am fost silit sa opresc, un minut, cu lumini de avarie, pe prima banda a unei sosele. A fost acum trei zile. Nu am parasit nici o clipa automobilul. Imediat cum am putut, l-am parcat in spatele blocului. Totul a durat cel mult un minut. S-a gasit cineva care sa faca o postare halucinanta, in care elementele incriminante majore erau marca masinii mele si premiul la care, dupa informatiile lui, as candida. Nu stiu daca prostia genereaza rautate sau invers - mai curand una se alimenteaza din alta in cerc continuu. Trist este ca s-au gasit, din nou, oameni care sa raspandeasca aceasta instigare pura, cu pofta de scandal si murdarire care ne caracterizeaza in ultimul timp. Care dintre ei n-a fost in situatia aceasta macar o data de cand conduce masina (pana, accident, un om caruia i se face rau la volan etc.; am martori ca am trecut, acum trei zile, printr-o astfel de situatie)? Cine nu a stat macar o data, disperat, cu telefonul la ureche, asteptand ajutor? Dar trebuie sa ai si putina imaginatie si buna-credinta ca sa iei in seama si variantele astea. Nu sunt singurul care trebuie sa suporte permanent lucruri de felul asta. Toate persoanele cat de cat publice au devenit victimele unor astfel de troli, si vor fi tot mai des, pe masura ce nivelul nostru de civilizatie scade", a spus Cărtărescu.

Răspunsul lui Cărtărescu a venit după o postare în care se menționa faptul că a blocat circulația cu mașina sa.

"Coloana pe Stefan cel Mare pentru ca un șofer oprise pe prima banda. Soferul astepta pe cineva, nerabdator, suficient de aproape de masina incat sa poata demara daca soseste Politia si suficient de departe incat sa aiba plausible deniability. Pe masura ce ma apropiam, individul parea tot mai cunoscut, pana cand am ajuns la 4-5 masini de el si l-am recunoscut pe Mircea Cartarescu.

Brusc, mi-am amintit cateva din faimoasele sale editoriale despre cat de mojici sunt soferii din Romania. Era un editorial chiar fascinant in care MC recunostea ca ii este frica de depasiri in Romania, tocmai pentru ca orice "lumpen" ametit ii poate pune in pericol viata printr-o manevra periculoasa. Ma rog, sa nu discutam termenul de lumpen, care teoretic inseamna declasat social pe motiv de saracie. Or, saracie cu masina mai greu as fi spus. Domnul Cartarescu este poet, totusi.

Cu toate gandurile astea in minte, ma incrunt din ce in ce mai tare pe masura ce ajung mai aproape de el. Masina din fata mea, o Solenza cam veche, care probabil se potrivea descrierii de "lumpen", se taraie inainte. Soferul incetineste, lasa geamul jos si spune tare: "Sper ca nu asteptati Nobelul aici, ca probabil mai dureaza". MC il fixeaza o secunda, apoi se preface ca n-a auzit si se retrage complet pe trotuar.

Eu ridic geamul usor rusinat. Si daca as fi incercat sa spun ceva, tot n-ar fi iesit asa de aproape de justitia divina", a scris Dani Sandu, un utilizator al rețelei sociale.

Acesta a adăugat azi, după postarea lui Cărtărescu, un nou mesaj:

"As vrea sa-mi cer scuze din nou ca relatarea mea, pe care eu o vedeam despre o gluma reusita a unui om oarecare, a fost preluata atat de larg ca o instigare la ura fata de o persoana publica. Eu nu mi-am inchipuit-o astfel.

Il respect pe omul Mircea Cartarescu si nu cred ca felul in care s-a intamplat sa opreasca intr-o zi (cu atat mai mult daca s-a intamplat pentru ca ii era rau fizic) reflecta in vreun fel asupra calitatii sale umane si, cu atat mai putin, asupra calitatii scrierilor sale. Si il respect fara a fi de acord cu el in general si fara a retrage absolut nimic din relatarea mea despre ce s-a intamplat in acea zi, pe Stefan cel Mare.

Din pacate, pentru unii oameni aceasta poveste a fost prilejul de a uita ca si Mircea Cartarescu este un om, nu o icoana. Om fiind, nu ar trebui sa-l evaluam altfel decat ne evaluam pe noi insine", a scris Sandu.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL