Coronavirus - România: 66631 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ministrul Sănătăţii recunoaşte: "Unele salarii vor scădea"

Thursday, 08 February 2018, 12:17 Sursă: REALITATEA.NET

"Unele salarii vor depăşi 4000 de euro după măririle de la 1 martie. De la 1 ianuarie 2018, salariile brute ale persoanalului medical cresc cu 25% faţă de decembrie 2017, iar de la 1 martie, salariile medicilor şi a asistenţilor medical vor avea creşteri cuprinse între 70% şi 170%", a declara ministrul. 

Ministrul Sănătăţii a spus că medicii rezidenţi vor avea creşteri salariale semnificative de la 1 martie, iar până atunci vor beneficia de burse de studii. "Salariile de baza brute vor creşte semnificativ, iar de la 1 martie vor primi norma de hrană în locul bonurilor de masă", a spus ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a mai spus că au existat şi ajustări astfel încât să se încadreze în grila de salarizare. "3% dintre salariaţii din sănătate sunt cu probleme, dar nu cu probleme mari", a spus ministrul.

Astfel, există categorii de personal care vor avea un salariu scăzut odată cu intrarea în plată a salariilor pe noua grilă impusă de Legea salarizării unitare.

”Salarii mai mici există, dar sunt ajustări care trebuiau făcute pentru că vorbim despre o lege a salarizării unitare. Practic, avem oameni care vor avea o creștere de doar 24%, dar pe grila nouă vor avea venituri puțin mai mici decât cele anterioare. Vorbim aici despre chimiști, biochimiști, farmaciști, cei care lucrează în laboratoare. Avem o parte care vor lua mai puțini bani, o altă parte care vor avea creșteri foarte mici. Am vorbit la nivelul Ministerului Muncii și la nivelul Parlamentului și vom propune o serie de ajustări la această lege, în așa fel încât să se producă corecțiile necesare. Avem 3% personal cu probleme, adică oameni cărora le vor scădea salariile. Pentru persoanlul TESA și pentru consilieri salariile vor scădea cu 23%, dar este normal. Fiind vorba despre o salarizare unitară, este normal ca acești consilieri ai demnitarilor să ia aceleași salarii peste tot. Mie mi se pare normal ca un director în Ministerul Sănătății să ia același salariu cu un director în Ministerul Mediului. Ne-am concentrat foarte mult pe creșterea salariilor personalului medical și cred că am reușit acest lucru”, a declarat Sorina Pintea.

"Sporurile din urgenţă nu vor mai fi de 100%, ci de 85%, însă se calculează la o bază mai mare, ceea ce înseamnă că sporurile cresc", a mai spus ministrul Pintea.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că, de exemplu, un medic primar din unităţile sanitare critice va avea un salariu de 9216, comparativ cu aproximativ 4108 lei la 1 ianuarie 2018 şi cu 3309 lei în decembrie 2017. "Vorbesc despre salariile nete, fără sporuri", a spus Sorina Pintea.

Conform acesteia, salariul unui asistent medical va ajunge la 3400 lei în martie, în timp ce o infiermieră va lua 2586 lei, de la 1205 lei.

"Ştiu că s-a discutat de salariile directorilor din Direcţiile de Sănătate Publică. Ei au beneficiat de creşteri importante datorită unui act normativ, creând astfel departajări artificiale. Pot să vă dau un exemplu: Dacă am aplica 25% la salariul unui director executiv, ar ajunge la 18.000 de lei brut, faţă de 22.000, salariul preşedintelui României. Dar ţinem cont că aceşti directori sunt medici, în primul rând. Am avut o discuţie şi vom face propunerea încât aceşti directori să fie plătiţi ca medici", a declarat Sorina Pintea în cadrul unei conferinţe de presă.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL