Ministrul Mediului merge la Măldărești. Groapa de gunoi ÎNCĂ arde; numeroşi localnici, la spital

Tuesday, 29 August 2017, 10:32, Sursă: REALITATEA.NET

E stare de alertă în comuna Măldăreşti, din județul Vâlcea. Depozitul de deşeuri dintre Horezu şi Măldăreşti arde de peste o săptămână, cu toate eforturile pompierilor de a stinge flăcările. Sunt foarte multe persoane afectate de norul de fum, a explicat un consilier local pentru TVR. Marţi, la Măldăreşti se va afla şi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

Adaugă părerea ta

Sunt 3 autospeciale și aproximativ 15 pompieri care încearcă să lichideze incendiul.

"Ultimele nopți au fost groaznice pentru locuitorii din zonă. Fumul a fost foarte-foarte dens, foarte greu de respirat - a fost încărcat cu monoxid de carbon, cu oxid de azot, cu metale grele. S-a întins pe o suprafață de vreo 30 de km", a declarat consilierul local Costel Moța pentru TVR.

O echipă de la Protecția Mediului a ajuns, marți dimineață, la fața locului pentru a preleva probe pentru analiza calității aerului. În tot acest timp, numeroase persoane aflate în imediate apropiere a gropii de gunoi au ajuns la Spitalul Orășenesc Horezu.

"Deocamdată, sunt în stare bună. Sunt foarte multe persoane afectate de norul acesta de fum. Mai avem o persoană în vârstă în localitatea Oteșani, care este dependentă de un tub de oxigen la aceste ore", a mai declarat Costel Moța.

Gunoiul arde mocnit în straturile din adâncime şi este întreţinut de gazele degajate de degradarea deşeurilor.

Este un dezastru ecologic, pentru că şi apa din fântânile oamenilor a fost afectată.

Groapa de gunoi de la Măldăreşti a fost închisă la mijlocul lunii iulie, pentru neconformitate, în condițiile în care administratorul depozitului a fost amendat de instituţiile de protecţie a mediului de mai multe ori, în ultimii ani, pentru numeroase nereguli.