Coronavirus - România: 118054 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ministrul Justiției a anunțat pe Facebook că nu mai vine la Senat, pentru raportul GRECO

Thursday, 03 May 2018, 07:41 Sursă: REALITATEA.NET

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a scris pe Facebook că a fost anunțat ieri, că va fi reprogramat pentru audiere, pentru data de 9 mai:

”În cursul zilei de ieri, la orele 17.10, am fost anuntat telefonic de reprogramarea audierii referitoare la Raportul GRECO! Pe aceeasi tema, am confirmat participarea la audierea din data de 09.05.2018, la orele 10.00”, a scris acesta, pe Facebook. 

Reamintim că ministrul Justiției trebuia să răspundă, în Parlament, criticilor din raportul GRECO. Grupul Statelor împotriva Corupţiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO) a făcut public în luna aprilie Raportul referitor la România în care îşi exprimă îngrijorarea profundă faţă de anumite aspecte ale legilor adoptate de Parlament privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii precum şi privind amendamentele propuse pentru legislaţia penală.

Raportul notează, de asemenea, că amendamentele la cele trei legi privind sistemul judiciar adoptate de Parlament în decembrie 2017 nu conţin cele mai controversate propuneri, care au fost prezentate iniţial în vară. Totuşi, GRECO este îngrijorată de impactul potenţial al legilor, inclusiv pentru structura de personal a instanţelor şi a parchetelor.

GRECO solicită României să renunţe la ideea creării unei secţii speciale pentru anchetarea infracţiunilor din sistemul judiciar și ia act de procesul de revocare din funcţie a şefei DNA Laura Codruţa Kovesi, iniţiat în luna februarie şi reînnoieşte apelul la garanţii suplimentare în ceea ce priveşte numirea şi revocarea procurorilor şefi de către executiv.

GRECO  este în egală măsură critic cu privire la amendamente propuse la legislaţia penală considerând că, în cazul în care acestea vor fi adoptate, în mod clar vor contraveni unora dintre angajamentele internaţionale ale României, inclusiv Convenţia privind legislaţia penală în domeniul corupţiei.

Raportul aduce critici și proiectelor de lege iniţiate în Senat în 21 decembrie 2017 care ar atenua prevederile referitoare la incriminarea diverselor infracţiuni de corupţie din Codul penal, precum mita şi traficul de influenţă, iar în ceea ce priveşte abuzul în serviciu, amendamentele ar dezincirmina total infracţiunile cu un prejudiciu sub 200.000 de euro

Ministrul Justiției trebuie să prezinte stadiul reformelor în justiţie în următoarea sa reuniune plenară din 18 - 22 iunie 2018


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL