Coronavirus - România: 182854 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Mesaj dur din 12 state, inclusiv SUA, Germania, Franța: Nu dați ordonanțe ce slăbesc statul de drept

Wednesday, 03 April 2019, 15:17 Sursă: REALITATEA.NET

12 state partenere ale României, printre care SUA, Germania și Franța, cer guvernului să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea de luptă împotriva criminalității și corupției.

Guvernul se întrunește pentru ședința săptămânală, de la ora 16.00. Pe ordinea de zi transmisă presei încă de marți nu figurează niciun proiect de Ordonanță de urgență, dar nu este prima dată când "surprizele" au apărut pe ordinea suplimentară. Potrivit G4Media.ro Guvernul ar putea adopta astăzi ordonanța prin care se modifică codurile penale sub pretextul punerii în acord cu deciziile CCR.

Iată mesajul: 

”În numele Austriei, Belgiei, Canadei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Irlandei, Norvegiei, Olandei, Statelor Unite și Suediei.

Noi, parteneri internaționali și aliați ai României, chemăm toate părțile implicate în elaborarea ordonanțelor de urgență ale guvernului care modifică legislația referitoare la domeniul justiției, să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității și corupției.

Din păcate, solicitările noastre oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie a acestui an. 

Timmermans: Avertizez guvernul român să nu ia măsuri ce ar garanta impunitate înalților demnitari

Suntem profund îngrijorați de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile care nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de justiție. Dimpotrivă, efectul cumulativ al acestor modificări prezintă riscul încetinirii luptei împotriva corupției și subminării independenței sistemului judiciar. Așteptăm ca procesul de reformă să se bazeze pe o abordare inclusivă care să implice toate părțile, prin consultări ample. Un astfel de proces trebuie să se desfășoare în interesul tuturor cetățenilor români. Acest lucru necesită, de asemenea, ca toți actorii implicați să ia în considerare opiniile și propunerile de sprijin oferite de experții juridici români și internaționali, pentru a evita o și mai mare alterare a progreselor remarcabile înregistrate în domeniul justiției de România în ultimele două decenii.

Ordonanțele de urgență care par a fi în curs de discuție pot avea un impact negativ asupra independenței justiției românești, ceea ce ar slăbi încrederea cetățenilor și a partenerilor României în sistemul judiciar, dar și în guvernul României.

Tudorel Toader, replică la avertismentele C.E.: Nimeni nu ne spune ce să facem

În opinia țărilor partenere, este esențial ca România să țină seama de recomandările organismelor Consiliului Europei, cum ar fi Comisia de la Veneția și GRECO, ale Parlamentului European, ale Consiliului Uniunii Europene și ale Comisiei Europene din ultimul său raport în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și să asigure o justiție eficientă, transparentă și imparțială.

Modificările anticipate prezintă un risc de încălcare a valorilor comune. În plus, acestea ar putea avea un efect negativ de durată asupra dezvoltării economice a țării. Faptul că România deține în prezent președinția Consiliului Uniunii Europene îi conferă o responsabilitate specială. Îndemnăm Guvernul României și toți actorii implicați să țină seama în mod corespunzător de această declarație comună și să reafirme angajamentul politic al României de a susține valorile noastre comune. In numele: Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Statele Unite
In numele: Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Statele Unite”, avertizează mesajul. 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL