Medic: Ce trebuie să știi și să faci dacă ai fost gazat!

Wednesday, 15 August 2018, 12:50, Sursă: REALITATEA.NET

Un psihiatru acuză autorităţile pentru lipsa oricărei minime forme de comunicare sau reacţie după zecile de sesizări privind urmările atacurilor cu gaze asupra oamenilor care s-au aflat în Piaţa Victoriei pe 10 august. "Doamnă Pintea, domnule Arafat, ați pierdut un moment bun să vorbiți. Și să vă fie rușine," le transmite Gabriel Diaconu.

"M-am documentat despre efectele pe termen imediat, scurt și mediu al gazelor lacrimogene. Sper ca cei care au fost afectați, la mitingul din 10 august, dacă manifestă oricare dintre simptome, fie ele și ușoare, să consulte cât mai curând un medic. Le enumăr mai jos, dimpreună cu categoriile de risc," a scris Gabriel Diaconu întro postare pe reţelele de socializare.

"Supleez, pe această cale, lipsa oricărei minime forme de comunicare din partea autorităților, în speță DSU (Departamentul de Situații de Urgență) și Ministerul Sănătății. O consider inconștiență profesională, având în vedere potențialul număr mare al celor afectați, dar și natura substanțelor folosite. Deci, doamnă Pintea, domnule Arafat, ați pierdut un moment bun să vorbiți. Și să vă fie rușine. 

Substanțele folosite de Jandarmerie au fost CS și OC. CS este un aerosol lacrimogen (tear gas) numit eronat ”gaz„ . OC este un iritant. Nu intru în detalii privind compoziția lor chimică. (...) Contactul de la distanță mai mică de 1 metru este considerat toxic pentru piele și mucoase (gură, limbă, ochi). Cu atât mai serios este contactul frontal sau prelungit cu gazul lacrimogen.

NB: Măștile ”chirurgicale” folosite în piață nu împiedică transmiterea aerosolilor. La fel, nu împiedică transmiterea aerosolilor eșarfele, tricourile, alte mijloace improvizate de acoperirea a gurii sau nasului. Doar limitează accesul acestora în căile respiratorii.

NB 2: Nu contează, pentru mine, dacă ai fost manifestant sau jandarm în piață. Dacă prezinți orice simptom, ia contact cu un profesionist de sănătate.

Insist, înainte să enumăr posibile complicații după expunerea acută la CS/ OC, că pentru oricare din aceste simptome trebuie să vă adresați unui medic. Nu farmacist. Nu folosiți soluții sugerate pe Internet, de familie, prieteni sau vecini ”înțelepți”. Și nu așteptați să ”treacă”.

Simptomele cutanate (la nivelul pielii) sunt:

- Erupție a pielii în zona expusă (roșeață/ eritem) care poate asocia papule (bule de lichid care se sparg): simptomele pot apărea la 12 ore după expunere sau în următoarele 7 zile. 
- Arsuri, de obicei ușoare (grad I/II), apar din ziua a 3-a.
- Mâncărimi (prurit): poate apărea la 2 – 3 zile după expunere
- Eczemă/ dermatită seboreică: de obicei apare în primele ore după expunere, pot trece 3 - 4 zile până apare.
- Erupție generalizată xantomatoasă: poate apărea la 1 – 2 săptămâni de la expunere

Simptomele respiratorii sunt: 
- Tuse: imediat și în următoarele 2 – 3 zile
- Obstrucție laringeală (laringită, edem/ inflamația laringelui) – 2 – 3 săptămâni după expunere
- RADS: pneumonită, bronhoconstricție și reacție de hiper-sensibilitate: 3 săptămâni după expunere

Foarte important, dacă ați inhalat gaz lacrimogen/ iritant (CS/OC) și experimentați în următoarele 2 săptămâni simptome atipice, orice sângerare a mucoaselor (tuse cu urme de sânge sau vărsături cu sânge), mergeți la cea mai apropiată cameră de gardă. Aceste manifestări sunt rare, atipice dar cu potențial sever.

În cele mai recente recenzii de literatură durata medie a simptomelor respiratorii a fost de 22 de zile pentru tuse, 33 de zile pentru dispnee (dificultăți de respirație) și 38 de zile pentru dureri în gât. Având în vedere cauza, care aici este mixtă, atât iritarea căilor respiratorii cât și afectarea schimburilor de gaze la nivel pulmonar, discutați cu un specialist pneumolog despre soluții. Pe românește, nu trece nici cu sirop de tuse, nici cu pătlagină. Fiți precauți și responsabili.

E foarte important, dacă ați avut un copil prezent la miting, chiar și de vârstă mare sau la adolescență, să consultați, preventiv, un medic și în absența simptomelor sau prezența unor simptome ușoare.

sursă: FB/Gabriel Diaconu

sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Rareș Bodgan: Jandarmeria a atacat protestatarii cu gaze lacrimogene clasificate ca arme chimice

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Homepage