Coronavirus - România: 28166 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Mecanismul prin care hipermarketurile cresc preţurile

Monday, 04 May 2015, 18:07 Sursă: REALITATEA.NET

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în luna martie 2015, faţă de luna martie 2014, indicele preţului de consum la produsele alimentare a fost acelaşi, ne spune Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR).
 
"Sunt însă produse alimentare, cum este oul, care primăvara are preţul scăzut, sau cum este carnea de pasăre sau de porc care, din cauza embargoului cu Rusia, conjunctural, a avut preţul mai mic. În mod normal, această scădere de preţuri la poarta fermierilor ar fi trebuit să se reflecte în preţul de la galantar, lucru care nu s-a întâmplat. Preţul se formează la cerere-ofertă, dacă şi consumatorii sunt dispuşi să plătească preţul pe care îl găsesc în galantar, comerciantul poate să crească preţul până la nivelul la care se opreşte consumatorul să cumpere. Din păcate, legea nu prevede cât trebuie să fie adaosul comercial la produse. Probabil că ar trebui să se facă mai mult pe partea de legislaţie fiscală. Dacă el poate să pună 200% adaos comercial, atâta pune, fără nicio problemă. Recent, în Cehia s-a reglementat prin lege ca anumite produse de bază, carne, lapte, ouă, pâine, să aibă adaos comercial limitat la 30%", a declarat Ilie Van, pentru ziarulring.ro.
 
Preşedintele UNCPR ne spune că "întreaga reţea comercială are tentaţia ca, în luna premergătoare reducerii TVA, să crească preţurile": "Eu, de exemplu, am văzut chiar într-un magazin de cartier ouă cu 80 de bani, în timp ce noi îl vindem cu 18-20 de bani la poarta fermei.

Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL