Coronavirus - România: 492211 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Marincea (SRI): Fenomenul radicalizării începe să se manifeste și în rândul cetățenilor români

Thursday, 29 June 2017, 19:25 Sursă: REALITATEA.NET

"Pot să vă spun că nu este un lup singuratic. Avem informaţii că el a intrat în contact direct cu persoane dintr-un grup salafist şi jihadist, care are conexiuni directe cu organizaţia DAESH din Siria, însă detalii despre complici nu putem da în acest moment, pentru că ancheta este în desfăşurare. (...) O persoană radicalizată într-un stadiu atât de avansat este dispusă să meargă până la orice fel de sacrificiu ca să se alăture războiului jihadist", a spus Marincea, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu DIICOT, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al SRI a subliniat că trendul radicalizării înregistrează peste tot în lumea o creştere, la fel se întâmplă şi în România, astfel încât este nevoie de o actualizare a legislaţiei în domeniul prevenirii terorismului. 

"Mai multe ţări europene şi-au actualizat legislaţia în domeniul de prevenire şi combatere a terorismului şi sperăm că acest lucru se va întâmpla şi la noi în ţară. (...) Avem o lege care ne ajută în activitatea noastră, dar legea ar trebui actualizată potrivit tuturor directivelor europene. Avem nevoie să fie incriminată călătoria spre teatrele de război, lucru care nu se află astăzi în lege şi toate celelalte ţări au adoptat-o. Să fie incriminate şi acele activităţi oarecum pasive ale unor cetăţeni - cei care fac schimb de informaţii despre teatrele de război, propagandă jihadistă -, nu numai activităţile celor care postează, ci şi ale celor care urmăresc. Există mecanisme care permit reţinerea documentelor de identitate în alte ţări când există astfel de suspiciuni. Această lege trebuie modificată şi adaptată realităţilor actuale", a declarat Marincea. 

El a prezentat şi profilul celor care se radicalizează, susţinând că acest fenomen începe să se manifeste şi în rândul cetăţenilor români convertiţi la islamism. 

"Care este profilul persoanelor care sunt predispuse spre a fi radicalizate sau se autoradicalizează? Sunt persoane neadaptate societăţii, marginalizate, de obicei aflate în zone defavorizate, iar această tipologie reprezintă de obicei principala ţintă a propagandei jihadiste. Unele dintre aceste persoane sunt asociate criminalităţii de mică anvergură. Vorbim de un fenomen de radicalizare care se întâmplă în penitenciare, în închisori. Cele mai multe persoane sunt radicalizate în închisori. Am văzut tendinţa în mass-media de a bagateliza. Am avut teroristul în şlapi, teroristul-butelie. Aceste persoane, peste tot în lume, au acelaşi profil. Sunt persoane excluse din societate, frustrate, care fac mici infracţiuni. Toate aceste lucruri sunt foarte serioase. SRI constată un trend crescător al numărului situaţiilor punctuale al cetăţenilor străini şi români care necesită măsuri de monitorizare complexă. Fenomenele radicalizării şi autoradicalizării încep să se manifeste şi în rândul cetăţenilor români convertiţi la islamism. Cei mai mulţi s-au convertit şi radicalizat în ţări vest-europene", a mai spus Marincea. 

Un bărbat în vârstă de 39 de ani din Argeş, suspectat de propagandă teroristă în favoarea DAESH şi de intenţia de a organiza un atentat la o bază militară din România, a fost reţinut joi de procurorii DIICOT pentru 24 de ore. Bărbatul va fi dus vineri la Curtea de Apel Piteşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, el recunoscându-şi parţial faptele în timpul audierilor, a anunţat purtătorul de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime. 

Potrivit DIICOT, începând cu luna noiembrie 2016, bărbatul, zis "Ibrahim", a utilizat pe o reţea de socializare mai multe conturi personale, prin intermediul cărora a postat şi distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH, precum şi înregistrări cu atacuri ale DAESH şi execuţii, prin decapitare şi împuşcare, cu intenţia de a le face cunoscute şi de a determina câştigarea de noi adepţi capabili să recurgă la săvârşirea aceluiaşi gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o. 

În primăvara anului 2015 suspectul s-a deplasat în zona unui obiectiv militar de pe teritoriul României, observând cu atenţie căile şi punctele de acces, precum şi modalitatea în care acesta era îngrădit. 

"Datele şi informaţiile respective au fost culese de către suspect în scopul transmiterii ori punerii la dispoziţia unei entităţi teroriste salafiste şi pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, grupare ai cărei adepţi au plecat în zona siriano-irakiană pentru a participa la jihad şi care a avut legătură cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13.11.2015", potrivit DIICOT. 

Conform SRI, bărbatul a intrat în atenţia Serviciului în anul 2015, prezentând indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă avansată a procesului de autoradicalizare. Cel în cauză s-a manifestat prin activităţi de propagandă teroristă, derulate în mediul relaţional şi online, în favoarea organizaţiei teroriste DAESH, la care şi-a declarat adeziunea. 

Concret, cetăţeanul şi-a exprimat în repetate rânduri intenţia şi a încercat să convingă şi alte persoane de a se deplasa în Siria pentru a se alătura organizaţiei teroriste DAESH. 

Potrivit SRI, cetăţeanul a adoptat o formă radicală a islamului în timpul şederii sale timp de mai mulţi ani pe teritoriul unui stat din UE, unde a dezvoltat legături cu membrii unui grup jihadist din ţara respectivă. 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL