MAE cere 122 de milioane de lei pentru organizarea alegerilor din diaspora

Tuesday, 15 October 2019, 23:27 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Ministrul de Externe le scrie liderilor de partide cu privire la organizarea alegerilor în diaspora că „resursa umană disponibilă pe plan local e limitată”

Ministrul de Externe arata ca bugetul estimat pentru desfasurarea procesului de vot in strainatate este de 122 milioane de lei. Ramona Mănescu pune accent pe importanţa prezenţei membrilor birourilor din secţiilor de votare în toate cele trei zile alocate scrutinului din străinătate.

Într-o scrisoare adresată liderilor partidelor politice din România, ministrul Ramona Mănescu face apel la aceste formaţiuni pentru a contribui la organizarea în condiţii optime a procesului de vot în străinătate. Scrisoarea semnată de ministru a fost transmisă preşedinţilor PNL, PSD, Pro România, ALDE, UDMR, PMP şi USR.

"Desi Ministerul Afacerilor Externe a mobilizat intreg personalul de la misiunile diplomatice si oficiile consulare si reprezentante ale Institutului Cultural Roman, resursa umana disponibila pe plan local este una limitata, motiv pentru care contez pe sprijinul si implicarea dumneavoastra pentru a contribui la organizarea in conditii optime a procesului de vot in strainatate.

In cazul in care vom fi nevoiti sa suplimentam resursele umane disponibile pe plan local, fiecare persoana detasata din tara va suplimenta bugetul alocat organizarii si desfasurarii alegerilor prezidentiale in strainatate cu suma de aproximativ 1.500 de euro (medie) pentru fiecare tur de scrutin. Astfel, bugetul estimat la acest moment pentru desfasurarea procesului de vot in strainatate este de 122 milioane RON, echivalentul a 25 de milioane de euro", scrie Mediafax.

În ședința de luni, Guvernul demis a aprobat suplimentarea bugetului pentru organizarea și desfășurarea alegerilor cu 48 de milioane de lei.

Prin organizarea votului în ziua de vineri, zi lucrătoare, misiunile diplomatice și oficiile consulare au fost nevoite să apeleze la mediul privat pentru spațiile necesare secțiilor de votare, care implică costuri suplimentare semnificative față de variantele luate în calcul în mod tradițional (unități de învățământ, săli și spații ale autorităților locale), a transmis MAE.

Ministrul adaugă că, în prezent, există 714 secţii de vot aprobate în străinătate, dar lista nu este una finală.

„Estimez că numărul total al secţiilor de votare care va fi transmis la Autoritatea Electorală Permanentă la 19 octombrie va depăşi 800, aproape dublu faţă de secţiile organizate pentru alegerile europarlamentare din mai 2019 şi de aproape trei ori mai multe decât la alegerile prezidenţiale din 2014", afirmă Mănescu în solicitarea către liderii partidelor.

Bugetul alocat MAE la începutul anului (prin Legea nr. 50/2019 a bugetului de stat, respectiv a Ordonanței Guvernului nr. 12/2019 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2019 când prevederile legale stabileau că votarea în străinătate se desfășoară pe parcursul unei singure zile), era insuficient pentru a asigura funcționarea tuturor secțiilor propuse de misiunile diplomatice.

Autoritatea Electorala Permanenta a aprobat, printr-o hotarare, inca 270 de sectii de votare in strainatate pentru alegerile prezidentiale din luna noiembrie AEP a precizat ca acum sunt 714 sectii aprobate, din cele 838 preconizate a fi infiintate.

Campania pentru alegerile prezidentiale a inceput sambata, 12 octombrie si se incheie pe 9 noiembrie.

Scrutinul are loc pe 10 noiembrie, iar votul pentru al doilea tur a fost programat pentru data de 24 noiembrie. Romanii din strainatate vor vota intre 8 si 10 noiembrie si, la al doilea tur, intre 22 si 24 noiembrie.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ