Coronavirus - România: 688270 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Livia Stanciu, președinte ÎCCJ: Declarațiile premierului la adresa procurorului au depășit limitele

Tuesday, 06 October 2015, 17:33 Sursă: Agerpres

Ea a susținut că afirmațiile pe care le-a făcut Victor Ponta au depășit limitele limbajului politic și a subliniat că, din punctul său de vedere, au adus atingere atât independenței, cât și prestigiului și credibilității justiției, potrivit Agerpres.

"Astfel de afirmații făcute de către un om politic de rang înalt și mă refer la premierul României, șeful Guvernului României, este clar că au depășit limitele admisibile ale unui limbaj politic. Prin astfel de afirmații se poate induce opiniei publice o idee total falsă în sensul că procurorii care instrumentează — și aici nu mă refer numai la procurorii DNA, ci la toți procurorii—, ar fi lipsiți de imparțialitate, lipsiți de independență. (...) S-a încercat de fapt acreditarea ideii că în instrumentarea cauzelor penale procurorii își desfășoară activitatea într-un mod abuziv atâta timp cât faci precizarea că sunt fapte inventate. Sigur acest aspect, dacă într-adevăr ar fi real, se poate verifica, iar verificarea o face doar instanța care este investită cu soluționarea cauzei respective pentru că instanța este unica în măsură să verifice legalitatea și temeinicia rechizitoriului, deci a actului de trimitere în judecată a persoanei respective indiferent de funcția pe care acea persoană o ocupă în stat", a afirmat Livia Stanciu după ședința CSM.

Șefa ÎCCJ a adăugat că nu i se pare normal, indiferent de nivelul ierarhic deținut în stat, să se emită în spațiul public apărări care pot fi făcute în cadrul procesual stabilit de lege, respectiv în sala de ședință și nu în afara acesteia.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis marți că declarațiile premierului Victor Ponta la adresa procurorului care s-a ocupat de dosarul "Turceni-Rovinari" au fost de natură să aducă atingere independenței și prestigiului justiției.

Premierul Ponta a scris pe Facebook: "(...) singura problemă a țării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevărate din urmă cu 10 ani!''.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL