Coronavirus - România: 20290 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Lista neagră a țărilor unde paradisurile fiscale sunt "în floare", actualizată de Comisia Europeană

Thursday, 07 May 2020, 18:27 Sursă: Realitatea.net

Comisia a publicat şi o metodologie mai transparentă şi perfecţionată pentru identificarea ţărilor terţe cu un grad ridicat de risc ale căror sisteme de combatere a spălării banilor şi a finanţării terorismului prezintă deficienţe strategice și care reprezintă o ameninţare semnificativă la adresa sistemului financiar al UE.

Potrivit comunicatului, demersul în cauză este așteptat să consolideze dialogul UE cu ţările terţe şi să asigure o cooperare mai strânsă cu Grupul de Acţiune Financiară Internaţională (GAFI).

Principalele elemente de noutate se referă la:

- interacţiunea dintre procesul de includere pe listă al UE şi cel al GAFI;

- o cooperare sporită cu ţările terţe şi consultarea consolidată a experţilor statelor membre. 

CEa modificat lista printr-un regulament delegat. Acesta va fi insa transmis Parlamentului European (PE) şi Consiliului Europei spre aprobare în termen de o lună (cu o posibilă prelungire de o lună).

Având în vedere criza provocată de coronavirus, regulamentul de astăzi care conţine lista ţărilor terţe - şi care, prin urmare, prevede noi măsuri de protecţie - nu se aplică decât începând cu 1 octombrie 2020. Acest lucru este necesar pentru a garanta că toate părţile interesate au timp pentru a se pregăti în mod corespunzător. Retragerea de pe listă a ţărilor nu este însă afectată de această criză, aceasta urmând să intre în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial, mai arată sursa citată.Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL