Liniștea dinaintea furtunii pentru leu? Piețele valutare își țin respirația cu ochii pe Grecia

Friday, 26 June 2015, 13:23, Sursă: REALITATEA.NET

Leul se menține într-un echilibru fragil în raport cu moneda euro, într-un climat financiar mai imprevizibil ca niciodată. Sursa majoră de posibile fluctuații mai ales în regiunea Europei de Est este Grecia, care se apropie cu pași repezi de faliment, după o serie de eșecuri în negocierile cu FMI, UE și Banca Mondială. 

Adaugă părerea ta

CURS BNR. Banca Națională a anunțat vineri, 26 iunie, un curs în ușoară creștere pentru moneda europeană. Euro a crescut la cotația oficială de la 4,4563 lei la 4,4577 lei.

CURS BNR. Și dolarul american s-a depreciat în raport cu leul, coborând la 3,9783 lei, după ce trecuse joi de pragul de 3,99 lei.

Liniștea relativă de pe piața valutară de la București se explică și prin amânare pentru sâmbătă a discuțiilor privitoare la soarta Greciei.

CURS BNR. Joi, BNR a anunțat un curs de 4,4563 lei/euro, cea mai slabă cotație a monedei euro din ultimele trei săptămâni. 

Și francul elvețian a avut o depreciere puternică în raport cu leul joi, în contextul în care Banca Elveției se implică în devalorizarea monedei naționale.

BNR a anunțat un curs pentru franc de 4,2490 lei, față de valoarea de ieri de 4,28 lei. Dolarul a crescut la cursul oficial al Băncii Naționale și a trecut de pragul de 3,99 lei (3,9902 lei/dolar)

CURS BNR. Și miercuri BNR a anunțat un curs în scădere pentru euro, de 4,4727 lei, faţă de 4,4807 lei de marți. Leul s-a apreciat și în raport cu francul elvețian. BNR a anunțat un curs de 4,2821 lei pentru franc. Şi dolarul american şi-a oprit miercuri creşterea din ultimele zile, coborând la valoarea de 3,9889 lei.

În absența unui acord până la finalul lunii iunie, Atena ar putea ajunge în incapacitatea de a-i plăti Fondului Monetar Internațional (FMI) o tranșă de circa 1,5 miliarde de euro în cadrul unui contract de creditare. 

Instabilitatea politică internă, dar mai ales perspectiva tot mai ameninţătoare a falimentului Greciei sunt argumentele cu care marii speculatori valutari pariază contra leului. 

Analiştii văd drum liber pentru cursul euro dincolo de 4,5 lei/euro. Piaţa va înregistra însă mari variaţii. Astfel, specialiştii se aşteaptă şi la coborâri mai jos de 4,45 lei/euro. 

CURS BNR. Leul nu s-a mai devalorizat la fel de dramatic miercuri, 17 iunie, pe piața interbancară, cum o făcuse cu o zi în urmă, când cursul urcase chiar peste valoarea de 4,49 lei/euro.

CURS BNR. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat marți, 16 iunie, un curs de referinţă de 4,4894 lei/euro, 4,2832 lei/franc elveţian şi 3,9924 lei/dolar.

Euro a atins marți un nou maxim al ultimelor patru luni şi jumătate. Moneda europeană nu a mai atins o valoare atât de ridicată în faţa leului din 23 ianuarie 2015, când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,4935 lei/euro.

CURS BNR. Ce spun oficialii BNR despre această apreciere fără precedent a Euro? Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, a declarat pentru Realitatea TV că presiunea pe leu a fost pusă în special de "o săptămână politică tensionată" şi de blocajul din negocierile dintre Grecia şi creditorii internaţionali:

"Dacă comparăm cu începutul anului, nu putem vorbi de o depreciere. A fost o săptămână politică tensionată care s-a simţit, discuţiile tensionate cu Grecia se simt şi ele asupra monedele din regiune. Vorbim de deprecieri destul de mici chiar daca în lunile precedente nu am avut acele niveluri. Deprecierile de un procent sunt obişnuite, sunt aproape constant aceste deprecieri sau variaţii aşa că nu cred că e un motiv de îngrijorare", a spus Dan Suciu.

Potrivit acestuia, rezultatul negocierilor cu Grecia din zilele şi săptămânile viitoare se va răsfrânge asupra cursurilor valutare.