Le Monde, articol elogios pentru Kovesi: ”Un simbol puternic”

Monday, 04 March 2019, 13:09 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Cotidianul francez Le Monde crede că alegerea unui procuror roman pentru a conduce Parchetul European ar fi un simbol puternic.

La câteva zile după un comentariu elogios pentru Laura Codruța Kovesi, semnat de board-ul editorial al Financial Times, cotidianul francez Le Monde publică la rândul său un articol laudativ. 

Sub titlul "Alegerea unui procuror roman pentru a conduce Parchetul European ar fi un simbol puternic", jurnalistii de la Le Monde realizează un portret al fostei șefe a DNA. Unul cu trăsături pozitive, dar și cu câteva critici.

Le Monde aminteste despre parcursul lui Kovesi. "Într-o țară afectată de corupție, ea a condamnat la închisoare sute de politicieni de toate nivelurile, inclusiv un fost prim-ministru", scrie Le Monde. 

Ei amintesc că Laura Codruța Kovesi "a câștigat ura pe termen lung a Partidului Social Democrat" și că Dragnea a reușit chiar demiterea sa, în 2018.

"In ciuda popularității sale, a fost obligată să se supuna deciziei. Dar ea și-a dovedit rezistența obținând sprijinul deputaților europeni", se mai arată în material. 

Influentul Financial Times: Kovesi, femeia potrivită la șefia Parchetului UE 

”Desemnarea unei personalități din estul ex-comunist, aleasă de juriști competenți și ireproșabili, ar arăta atașamentul UE față de statul de drept”, mai arată editorialul Le Monde.

”Această mică revoluție se anunță sensibilă din punct de vedere politic, știind că cel puțin trei lideri europeni (ei înșiși sau membrii familiilor) – Viktor Orban, Andrej Babis și Liviu Dragnea – sunt implicați în dosare de fraudare a fondurilor europene”, mai scrie Le Monde.

Le Monde notează că pentru postul vizat de Kovesi candidează francezul Jean-Francois Bohnert. Care ar fi atuurile lui Bohnert? Știe mai multe limbi straine, pe cand Kovesi nu vorbește perfect engleza, este familiarizat cu instituțiile europene, în vreme ce Kovesi cunoaște mai degrabă sistemul judiciar romanesc, este mai precaut, în vreme ce Kovesi face uneori comentarii excesive, scrie Le Monde.Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ