Coronavirus - România: 65177 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

La ce acord au ajuns Macron și Putin și cine are de câștigat

Monday, 19 August 2019, 22:43 Sursă: REALITATEA.NET

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a primit luni pe omologul său rus Vladimir Putin în reşedinţa sa de vară pentru o întrevedere bilaterală înaintea summitului G7, care se va desfăşura la sfârşitul săptămânii la Biarritz, în sud-vestul Franţei, fără participarea Rusiei, îndepărtată din formatul G8 după ce a anexat Crimeea în 2014, relatează AFP.

Vladimir Putin, care a sosit la fortul Brégançon (sudul Franţei) cu un elicopter purtând însemnele Rusiei, a fost întâmpinat de Emmanuel Macron şi de soţia acestuia, Brigitte, căreia i-a oferit un buchet cu flori.

Putin şi Macron au recurs la multiple gesturi de bunăvoinţă pentru a destinde relaţiile dintre Rusia şi UE, mai ales în privinţa Ucrainei, fără totuşi a ocoli divergenţele legate de Siria sau de drepturile omului.

'Alegerile preşedintelui (ucrainean Volodimir) Zelenski sunt o adevărat schimbare pentru situaţie' şi 'va trebui să ne gândim la oportunitatea, care este dorinţa mea, unui nou summit în format Normandia (Rusia, Ucraina, Germania, Franţa - n.red.) în săptămânile următoare', a declarat liderul de la Elysee în conferinţa de presă comună.

În replică, Putin s-a arătat de un 'optimism prudent' în acest dosar şi şi-a declarat disponibilitatea pentru discuţii.

Evocând o Europă 'de la Lisabona la Vladivostok', Macron a pledat pentru o apropiere între Uniunea Europeană şi Rusia, lansând un apel la 'reinventarea unei arhitecturi de securitate şi de încredere' între acestea într-o ordine internaţională în 'recompunere'.

Într-un gest simbolic, Macron a anunţat de asemenea că va merge la Moscova în mai 2020 pentru a asista la celebrarea a 75 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste.

'Îi sunt recunoscător' lui Emmanuel Macron că a acceptat această invitaţie, a replicat Vladimir Putin. Ruşii acordă cea mai mare importanţă acestor ceremonii, care au fost boicotate de occidentali după anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova.

Cei doi lideri nu şi-au ascuns însă divergenţele cu privire la Siria, preşedintele francez îndemnând Damascul şi pe aliatul său Rusia să respecte încetarea focului în provincia Idlib, ţinta unor bombardamente aproape zilnice şi unde forţele guvernamentale înaintează după trei luni de lupte intense.

'Este imperios (...) ca încetarea focului decisă la Soci (în Rusia) să fie respectată cu adevărat', a declarat Macron, Putin replicând că 'noi susţinem eforturile armatei siriene în vederea eliminării ameninţărilor teroriste la Idlib'.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL