Jocul creat de un rus, popular în toată lumea, face minuni pentru creier

Saturday, 10 August 2019, 13:10 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Cercetătorii au realizat un experiment, în cadrul căruia supraviețuitorii unui accident de mașină au primit câte un joc Tetris pe care s-au jucat în primele șase ore de la producerea incidentului. Rezultatele au arătat că aceștia au avut parte de 62% mai puține flashback-uri (amintiri involuntare recurente) decât acei supraviețuitori care au întreprins cu totul alte activități.

Amintirile recurente îi fac pe oameni să retrăiască sentimentele, imaginile și sunetele din timpul evenimentului traumatic. Însă, cel mai grav lucru este că aceste amintiri sunt involuntare, adică apar dintr-o dată și adesea sunt cele care cauzează Sindromului de stres posttraumatic.

Cercetătorii au dezvoltat o nouă formă de terapie - terapia prin Tetris

În încercarea de a găsi o soluție prin care să poată elimina amintirile traumatizante mai repede din creierul unei perosane, cercetătorii s-au gândit la Tetris. De ce? Pentru că jocul în sine necesită un nivel înalt de concentrare a atenției vizuale. Din acest motiv, specialiștii au ajuns la concluzia că jocul se folosește cam de aceleași resurse cerebrale ca cele necesare pentru a depozita memoriile vizuale despre un cadru traumatic.

Pentru a-i testa efectele, cercetătorii au analizat pe parcursul unei săptămâni ce efecte are jocul Tetris asupra participanților. Iar spre surprinderea lor jocul chiar a funcționat. Însă, oamenii de știință nu au reușit să afle ce efecte are acest joc pe termen lung, dar după ce vor descoperi, aceștia vor atribui o nouă întrebuințare Tetris-ului și anume aceea de medicament care reduce efectele unui eveniment traumatizant.

Chiar dacă studiul cercetătorilor s-a concentrat în special pe Tetris, aceștia spun că orice tip de joc care are nevoie de toată atenția și concentrarea noastră vizuală, ar putea avea același efect.

Sursa


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE