Coronavirus - România: 5467 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Instanţele blochează eliberările condiţionate. Unde se întâmplă asta

Saturday, 21 October 2017, 20:52 Sursă: REALITATEA TV

"Prin adăugarea acestor zile considerate ca fiind efectiv executate au ieşit 529 de deţinuţi. Tot prin aplicarea, adăugirea celor 6 zile, în cursul zilei de ieri, au dobândit vocație la liberare condționată 3349 de deținuți", a declarat ministrul Justiţiei.

Surse din sistemul penitenciar arată că, la instanțele din Buftea și Constanța, judecătorii blochează cererile de eliberare condiționată și le amână pe bandă rulantă. De altfel, acestea sunt și două dintre cele mai aglomerate instanțe după numărul persoanelor care ar putea cere liberarea condiționată.

Totul se întâmplă după o săptămână în care penitenciarele din România au pus în libertate 529 de deținuți cazați în condiții mizere.

Potrivit noilor calcule după care se consideră pedepsele executate de drept, mulți dintre deținuți au executat mai mult decât ar fi fost necesar. Ei ar putea să primească bani în compensare. Este nota de plată pe care România o plătește pentru un sistem penitenciar cu un grad de aglomerare de 200% în unele închisori, cu igrasie, fără iluminat și fără toalete pentru deținuți.

"Alţii au executat integral pedeapsa, au plecat acasă, dar au proces pe rol și spuneam că lor n-ai cum să le mai dai șase zile că sunt acasă, liberi. Și atunci le dai despăgubiri în echivalent bănesc. Ungurii au stabilit 5 euro pe zi de detenţie necorespunzătoare, în Italia este 8 euro pentru ziua de detenţie necorespunzătoare", a mai spus Tudorel Toader.

Marți se împlinesc șase luni de când România a fost condamnată la CEDO, printr-o hotărâre pilot, pentru condițiile inumane din închisori. Judecătorii europeni pentru drepturile omului au impus autorităților de la București să stabilească, în termen de maximum jumătate de an, măsurile pe care le vor lua pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție.

 
Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL