Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

Infrastructura pe care companiile gigant ale internetului vor s-o controleze

Friday, 19 July 2019, 07:10 Sursă: REALITATEA.NET

Cablurile pe sub apă sunt montate de mai bine de un secol. La început au fost pentru telegraf. Din 1866, montarea acestor cabluri a devenit ceva obișnuit. Iar acum miza e pentru cabluri subacvatice folosite pentru conexiuni de mare viteza la internet, între diverse țări.

Tradițional, aceste cabluri sunt deținute de companii din sectorul telecomunicațiilor. 2016 a venit cu o schimbare. De atunci, tot mai multe companii furnizoare de conținut au fost cele care au cumpărat aceste sisteme subacvatice. Facebook, Microsoft și Amazon, toate par să împărtășească aspirația pe care Google o are: să domine sistemul din ocean.

Dacă în trecut companiile foloseau cablurile pentru a vinde lățime de bandă, furnizorii de conținut construiesc în mod intenționat cabluri private. Astfel, controlează tot fluxul până la utilizatorul final.

Google e pe cale să ajungă să dețină un număr alarmant de mare. Va deține peste 16.000 de kilometri de cabluri odată ce proiectul Curie (între Chile și California). Cu tot cu cablurile pe care le deține alături de Facebook, Microsoft și Amazon, lungimea totală ajunge la peste 100.000 de kilometri.

Acest boom al cablurilor are sens când ne uităm la creșterea traficului din ultimul deceniu. Datele utilizate de furnizorii de conținut a crescut de la aproximativ 8% la peste 40% în ultimii zece ani. Miza e însă și mai mare. Vine momentul 5G și astfel de companii sunt interesate să controleze cât mai mult din infrastructura la internet. 

Sursa


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL