Coronavirus - România: 114648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Infectări cu noul coronavirus pe bandă rulantă la turiștii români din Grecia. MAE, anunț despre ultimele cazuri

Thursday, 16 July 2020, 12:39 Sursă: realitatea.net

 

Bolnavii, dar şi o persoană aflată în vacanţă cu cetăţeanul din Insula Corfu, au fost plasaţi în carantină 14 zile. De asemenea, un cetăţean român care a prezentat simptome specifice bolii, la Nafplio, este în curs de investigaţii.

„Cu privire la situaţia cetăţeanului roman aflat în Salonic şi care fusese confirmat cu COVID-19, MAE precizează că acesta a fost supus unui nou test, rezultatul retestării fiind pozitiv. Astfel, persoana în cauză va rămâne în carantină pentru o perioadă de 14 zile. De asemenea, un alt cetăţean român care locuia cu persoana în cauză a fost testat la rândul său şi confirmat pozitiv pentru infecţia cu COVID-19 acesta fiind plasat, de asemenea, în carantină pentru o perioadă de 14 zile”, potrivit MAE

Ministerul a precizat că Ambasada României la Atena a fost notificată miercuri, 15 iulie, de către autorităţile elene cu privire la un cetăţean român aflat în Insula Corfu şi care a fost confirmat pozitiv pentru infecţia cu COVID-19 în urma testului efectuat la intrarea pe teritoriul Republicii Elene.

„Acesta a fost transferat în unitatea hotelieră în care îşi va efectua carantina împreună cu un membru al familiei, tot cetăţean român”, a mai precizat MAE.

Ambasada României la Atena s-a autosesizat în urma informaţiilor apărute în presa elenă cu privire la situaţia unui cetăţean român aflat în localitatea Nafplio care, în urma unor simptome asimilate infectării cu COVID-19, a solicitat asistenţă medicală de specialitate.

„Potrivit informaţiilor obţinute de ambasadă, cetăţeanul român se află în curs de investigaţii şi primeşte asistenţa medicală specifică într-o unitate medicală din Atena. Ambasada României la Atena este în contact cu respectiva unitate medicală”, a mai transmis MAE.

Până miercuri, 15 iulie, erau 5 români confirmați ca fiind infectați cu noul coronavirus, potrivit bilanțului coronavirus anunțat de autorități. Primul turist român infectat cu coronavirus a fost depistat în Grecia la începutul lunii iulie. Este vorba de o româncă depistată pozitiv cu coronavirus în timp ce se afla în vacanță cu soțul ei în Grecia, în insula Creta. Femeia s-a mai plimbat trei zile înainte de a fi băgată în carantină de autoritățile elene, pentru că nu a vrut să-și strice vacanța. 

MAE a reamintit condiţiile de intrare pe teritoriul Republicii Elene: începând cu data de 15 iulie, ora 00.01, pe lângă formularul electronic, respectiv codul QR, cetăţenii români trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul Greciei prin punctul de frontieră de la Kulata-Promachonas şi testul molecular negativ pentru infecţia cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei.

Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie prezentate în limba engleză şi să conţină numele şi prenumele persoanei testate, precum şi seria şi numărul cărţii de identitate sau ale paşaportului persoanei respective.

„Ministerul Afacerilor Externe continuă să urmărească evoluţiile cu privire la tranzitul cetăţenilor români prin punctul de frontieră de la Kulata – Promachonas şi continuă dialogul cu autorităţile elene pentru identificarea de soluţii necesare reducerii timpului de aşteptare şi prevenirii unor noi aglomeraţii în perioada următoare. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe menţionează că autorităţile elene competente pot modifica fără preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional, în funcţie de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs”, a mai precizat MAE.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106774035 şi Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet:  https://www.mae.ro/node/51914http://atena.mae.rohttp://salonic.mae.rohttps://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro și www.mae.ro .

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL