Coronavirus - România: 196004 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Indignaţii au câştigat primăria Barcelonei

Monday, 25 May 2015, 10:31 Sursă: REALITATEA.NET

Ada Colau, 41 de ani, s-a remarcat cu activism intens împotriva expulzărilor din case, a fost susţinută de Podemos, partidul indignaţilor, dar şi de alte formaţiuni care s-au coalizat în lupta anti-sărcie. Ada Colau s-a situat înaintea alianţei conduse de primarul în exercițiu, Xavier Trais, un naționalist conservator. Ea a obținut 11 locuri, față de 10 mandate pentru edil, cinci pentru Ciudadanos (centru dreapta) și patru pentru Partidul Socialist catalan, relatează Agerpres.

Şi la Madrid, lista "Ahora Madrid" condusă de Manuela Carmena, care include mai ales reprezentanți ai Podemos, a ocupat locul al doilea după Partidul Popular (20 de consilieri contra 21 de consilieri), însă ar putea guverna cu sprijinul Partidului Socialist (nouă locuri), Ciudadanos clasându-se al patrulea cu șapte mandate. Capitala Spaniei a fost condusă de dreapta în ultimii 23 de ani, leagăn al mișcării "indignaților" contra corupției și austerității.

Podemos, înființat în ianuarie 2014 de un grup de profesori în științe politice, s-a plasat pe locul al treilea în 12 regiuni. "Partidele aflate la putere au înregistrat cele mai proaste rezultate din istoria lor", a reacționat Pablo Iglesias, liderul formaţiunii".

Ada Colau a reuşit să coalizeze formaţiuni de stînga care păreau imposibil de adus împreună. Programul Barcelona en Comú a adus probleme fierbinţi la suprafaţă: serviciile de bază, apă, energie, trebuie luate în posesie de autorităţi, promovarea construcţiilor de locuinţe sociale, replică la evacuările accelerate ale celor care n-au mai putut să-şi plătescă locuinţele. Mai multe detalii despre program, aici. Tocmai aceste teme fierbinţi au adus la vot categorii (cartierele sărace ale Barcelonei) care de obicei absentau.

Semnalul dat de stânga indignată în Barcelona şi Madrid arată că agenda politicienilor va suferi modificări importante, orienatrea către social devenind vitală şi pentru următoarele alegeri


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL