Iarnă neobișnuită în Rusia. 2019 a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată în țara lui Putin

Sunday, 05 January 2020, 14:05 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Realitatea.NET

Capitala rusă traversează în prezent o iarnă blândă, neobişnuită şi îngrijorătoare într-o ţară deosebit de expusă schimbărilor climatice.

Potrivit acestuia, temperatura medie anuală consemnată la Moscova în 2019 a depăşit recordul stabilit anterior cu 0,3 grade Celsius, ajungând la 7,6 - 7,7 grade Celsius. În ultimele două săptămâni, temperaturile moscovite au depăşit cu uşurinţă 4 grade Celsius, în condiţiile în care media obişnuită pentru luna decembrie era de minus 6 grade Celsius - în general sinonimă cu un strat gros de zăpadă, deocamdată absent, a informat Realitatea Plus.

Plantele care anunţă în mod tradiţional sosirea primăverii au înflorit deja, cu cel puţin trei luni înainte de perioada obişnuită. Potrivit meteorologului, în decembrie la Moscova a fost cu 10 grade mai cald în comparaţie cu valorile medii de temperatură. Potrivit acestuia, fenomenul poate fi explicat prin prezenţa unor mase de aer tranzitorii din Atlantic, dar şi prin schimbările climatice.

În această vară, Siberia a fost afectată de incendii forestiere excepţionale, pe care experţii le asociază în mod direct cu efectele schimbărilor climatice. Anul 2019, marcat de numeroase dezastre climatice, se va înscrie printre cei trei ani cei mai călduroşi înregistraţi după anul 1850 şi va încheia un deceniu ''de căldură excepţională'', a avertizat Organizaţia Naţiunilor Unite la începutul lunii decembrie. 


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: VREMEA