Coronavirus - România: 69374 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Venirea iernii i-a pus pe jar! Gazprom a deschis robinetul de gaze către Ucraina

Monday, 12 October 2015, 11:34 Sursă: REALITATEA.NET

Gigantul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a deschis robinetul de gaze către Ucraina, urmare a unui acord privind "pachetul de iarnă".

''Gazprom a reluat, începând cu ora 10, livrările către Ucraina. Am primit de la Naftogaz (compania ucraineană) 234 milioane de dolari, reprezentând plata în avans pentru livrările pe luna octombrie'', a anunțat șeful companiei ruse, Aleksei Miller, potrivit Agerpres.

Șeful Gazprom anunțase încă de vineri că grupul rus va relua luni livrările de gaze naturale către Ucraina, după ce Kievul va achita plata în avans pentru cantitatea de gaze naturale pe luna octombrie.

La începutul lunii iulie a acestui an, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale pentru Ucraina după ce Kievul nu a plătit în avans sumele necesare pentru achizițiile de gaz.

La sfârșitul lunii septembrie, după lungi și dificile negocieri mediate de UE, cele două părți au ajuns la o soluție de compromis cu privire la așa-numitul "pachet de iarnă" care să permită aprovizionarea cu gaz a Ucrainei în perioada octombrie 2015 — martie 2016.

Anul trecut, un astfel de 'pachet de iarnă', încheiat în octombrie 2014 printr-o mediere europeană, a permis Ucrainei să iasă din iarnă fără probleme majore, după ce anterior Moscova tăiase gazul pentru Kiev, pe fondul conflictului separatist din estul Ucrainei.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL