Guvernul PSD favorizează firmele străine care lucrează la organizarea Euro 2020

Friday, 22 March 2019, 12:11, Sursă: REALITATEA.NET

În timp ce apasă pedala discursului naționalist, Guvernul acordă scutiri de impozite doar companiilor nerezidente care se implică în organizarea Campionatului European de Fotbal din anul 2020, acuză experții în fiscalitate.

Adaugă părerea ta

În Monitorul oficial de ieri, 21 martie 2019, a fost publicată OUG nr.18/2019, care modifică reglementarile fiscale prin care sunt adoptate scutiri de impozite pentru persoanele juridice si fizice nerezidente, implicate in organizarea Campionatului European de Fotbal din anul 2020, unde România are calitate de organizator.

Aceste persoane juridice și fizice nerezidente sunt scutite de impozitul pe venit, impozitul pe profit sau alte impozite datorate in calitate de nerezidenti, pentru activitatile de pregatire, organizare si desfasurare a Campionatului European de Fotbal din anul 2020.

"Din pacate, persoanele juridice si fizice rezidente in Romania nu beneficiaza de scutiri de impozite pentru aceleasi activitati de planificare, organizare si desfasurare a Campionatului European de Fotbal din anul 2020", spune consultantul fiscal Adrian Benta.

Actul normativ menționat modifică Legea nr. 145/2018, în sensul clarificării unor facilități fiscale, de care beneficiază persoane fizice și persoane juridice nerezidente, ce sunt implicate în activitatea de pregătire, organizare și desfășurare a Campionatului European de Fotbal din anul 2020.

După cum se cunoaște, în anul 2020 România găzduiește patru meciuri din cadrul acestui campionat, fapt pentru care România și-a asumat modernizarea stadioanelor și realizarea unei infrastructuri rutiere.

Desigur, la organizarea acestui campionat, sunt implicațe și persoane fizice sau juridice nerezidente, organizatorii turneului de fotbal.

În cazul în care organizatorii sunt persoane juridice nerezidente sau filiale nerezidente ale acestora, aceștia nu sunt considerați plătitori de impozit pe profit în România, iar activitatea acestora nu conduce la realizarea unui sediu permanent în România.

Veniturile realizate de persoanele juridice nerezidente implicate în pregătirea, organizarea Campionatului de Fotbal din anul 2020, sunt venituri neimpozabile, în conceptul impozitului pe venit datorat de nerezidenți în România, iar în cazul lichidării activității, acestea nu sunt asimilate veniturilor din lichidare sau plăților de redevențe.

În termen de 15 zile de la publicare, prin Ordin al Ministrului Finanțelor, se vor publica procedurile de justificare a scutirii de impozit.