Coronavirus - România: 2460 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Guvernul, încolţit de primari și amenințat cu proteste. Teodorovici n-are răspunsuri clare

Tuesday, 29 January 2019, 18:52 Sursă: REALITATEA.NET

Teodorovici a afirmat că a înaintat două propuneri la întâlnirea cu primarii, iar miercuri va veni cu oferta finală a Guvernului pentru a se vedea exact ce procent din impozitul pe venit rămâne la nivelul administrației locale.

”Au fost făcute 2 propuneri, pe care le vom analiza la Ministerul de Finanțe și mâine vom veni cu un răspuns, mâine în jurul prânzului vom veni cu varianta finală. Nu vreau să intru în detalii, dar sper ca propunerea acceptată de noi să fie acceptată de cât mai mulți. Nu plecăm neapărat de la impactul bugetar, dar căutăm cea mai bună soluție, în așa fel încât să avem cea mai bună variantă. Sigur, și impactul contează, dar trebuie să avem o formulă care să fie cât mai corectă pentru cei mai mulți, sumele alocale au crescut semnificativ, autorităţile vor avea 5 miliarde în plus faţă de anul trecut”, a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul n-a putut explica însă care este creşterea dacă Guvernul acordă în plus 5 miliarde de lei, în condiţiile în care primăriile au pierdut anul trecut 6 miliarde.

În comunicat, reprezentanţii Asociației orașelor mici și mijlocii spun că se "delimitează strict de prevederile din propunerea de lege de buget pentru anul 2019 privind alocarea financiară a unităților administrativ-teritoriale făcută de actualul Guvern, autonomia locală și capacitate de dezvoltare a unităților administrativ-teritoriale fiind puternic afectată de propunerile făcute zilele acestea de către membrii Executivului.

Asociația Orașelor din România face apel la rațiune și echilibru, cerând Guvernului României să înțeleagă nevoile reale ale comunităților locale și să găsească, împreună cu structurile asociative ale comunelor, orașelor și municipiilor, soluții pentru finanțarea acestora.

Primarii cer bani de la Finanțe. Eugen Teodorovici le oferă promisiuni

Cu ce propuneri au venit primarii la discuţii:

60% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit;

20% la bugetul local al judeţului;

20% într-un cont distinct, deschis pe seama direcţiei generale regionale a finanţelor publice/administrațiile judeţene ale finanțelor publice la trezoreria municipiului reşedinţă de judeţ, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor. 

În cadrul mecanismului folosit pentru echilibrarea bugetelor locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor, prin care se completează veniturile proprii în vederea asigurării unui buget minim de funcţionare, stabilirea sumei pe locuitor să se facă ţinând cont de faptul că aproape toate unităţile din mediul urban organizează şi asigură funcţionarea unor servicii publice de diversitate, mărime şi complexitate sporite, care deservesc, pe langă locuitorii acestor UAT-uri şi locuitorii din comunele învecinate.

Susţinem ca sumele pe locuitor care se vor lua în calcul la asigurarea bugetui minim de funcţionare pentru anul 2019 să fie:

850 lei/locuitor pentru unităţi administrativ-teritoriale care au statut de comună.

1.000 lei/locuitor pentru unităţi administrativ-teritoriale care au statut de oraş sau municipiu, altele decât municipiile reşedinţă de judeţ.

1.150 lei/locuitor pentru unităţi administrativ-teritoriale care au statut de reşedinţă de judeţ.

Pentru comune, oraşe, municipii şi judeţe să se stabilească ca nivel minim al bugetelor de funcţionare următoarele valori:

2.000.000 lei pentru comune cu până în 5.000 de locuitori;

5.000.000 lei pentru comune cu un număr mai mare de 5.000 locuitori;

8.000.000 lei pentru oraşele cu un număr mai mic de 10.000 de locuitori;

15.000.000 lei pentru oraşele şi municipiile care nu sunt reşedinţă de judeţ, cu un număr între 10.001 locuitori şi 20.000 locuitori;

30.000.000 lei pentru oraşele şi municipiile care nu sunt reşedinţă de judeţ, cu un număr între 20.001 locuitori şi 50.000 locuitori;;

40.000.000 lei pentru municipiile care nu sunt reşedinţă de judeţ, cu un număr mai mare de 50.000 locuitori;

60.000.000 lei pentru municipiile reşedinţe de judeţ;

90.000.000 lei pentru judeţe.

Sumele din taxa pe valoarea adăugată care se alocă pentru echilibrarea bugetelor locale să fie cel puţin egale cu sumele alocate cu această destinaţie în bugetul de stat din anul 2018 sau cel puţin suficiente pentru asigurarea unor bugete minime de funcţionare la valorile prevăzute la punctul 2.

Excluderea oricărei abordări eronate, în vederea asigurării unui buget minim de funcţionare pentru municipii, oraşe şi comune a sumelor considerate excedent la sfârşitul anilor anteriori, întrucât cea mai mare parte a sumelor denumite astfel în legea bugetului de stat pe 2018 au reprezentat credite bugetare neutilizate din motive obiective.

Constituirea în cadrul bugetului de stat a unui fond special din care să fie susţinută cofinanţarea proiectelor cu finanţare din fonduri europene şi a unui mecanism de atribuire a acestor sume către unităţile administrativ-teritoriale care au dreptul să beneficieze de sumele în cauză.

BIROUL DE PRESĂ AL A.O.R."


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL