Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

Guvernul german, noi măsuri pentru a pune capăt neînțelegerilor privind imigranții români

Wednesday, 08 January 2014, 18:12 Sursă: REALITATEA.NET

Imigrația a devenit un subiect fierbinte în Germania, la fel ca și în Marea Britanie și Franța, ca urmare a ridicării restricțiilor de pe piața muncii din UE pentru români și bulgari începând cu 1 ianuarie 2014, scre Agerpres.

Temerile legate de un aflux masiv de imigranți care le-ar putea lua locurile de muncă germanilor și ar putea abuza de sistemul de protecție socială au provocat o stare de neliniște, mai ales printre conservatorii bavarezi care au declanșat o 'furtună' cu un document denumit 'Dacă trișezi ești dat afară'.

Cabinetul a înființat un grup de lucru care să raporteze până în iunie pașii pe care guvernul i-ar putea lua pentru a evita orice abuz al beneficiilor sociale de către imigranți, a declarat purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, Steffen Seibert. Din grupul de lucru fac parte oficiali de rang înalt din 11 ministere și un coordonator al guvernului pentru integrare. Ministerul de Interne și cel al Muncii, controlate de social-democrați (SPD), va conduce grupul.

Uniunea Creștin-Socială (CSU, aripa bavareză a Uniunii Creștin-Democrate - CDU), componentă a ''marii coaliții'' guvernamentale formate din conservatori și social-democrați, dorește ca imigranții să nu poată primi beneficii sociale în primele trei luni de la sosirea lor în țară și cei care profită de ajutoarele sociale să fie expulzați și să li se interzică revenirea în Germania.

SPD a denunțat ideile CSU ca fiind 'lozinci care stârnesc ura" și populismul înaintea alegerilor locale și europene din acest an.

Disputa a provocat tensiuni în noul guvern Merkel abia la început de mandat.

Potrivit unui sondaj Forsa publicat miercuri, 60% dintre germani cred că temerile legate de numărul mare de imigranți săraci sunt justificate, în timp ce 36% afirmă că sunt exagerate.

Criza din zona euro a adus un număr mare de tineri din sud-estul Europei în Germania în căutare de locuri de muncă. În prima jumătate a anului trecut, 67.000 de români și 29.000 de bulgari au venit în Germania, iar unii economiști cred că numărul lor va crește mult în acest an având în vedere noile reglementări.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL