Coronavirus - România: 121235 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Guvernul Dăncilă, acuzat că reia distrugerea de la Roşia Montană

Monday, 25 February 2019, 16:58 Sursă: REALITATEA.NET

Potrivit  unei analize MWR, proiectul de lege aflat în dezbatere oferă corporațiilor miniere putere supremă, prin declararea proiectelor miniere ca fiind de interes public național, oferind astfel posibilitatea exproprierii forţate a localnicilor care nu vor să-și vândă proprietățile.

"Vechea lege specială pentru Roșia Montană revine pe agenda Guvernului și este extinsă întregii industrii miniere (de la exploatările de cărbune la cele de nisip, piatră sau aur). Corporațiile miniere obțin astfel tot ce și-au dorit vreodată.

Guvernul României face orice pentru a-și mulțumi clienții din industria minieră. Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov și Nicolae Bădălău oferă, prin noul proiect de lege a minelor, privilegii și derogări de la legislația în vigoare care pun în pericol însuși dreptul la proprietate garantat de Constituție. Vom folosi toate pârghiile legale pentru a opri acest demers mai degrabă demn de dictatura comunistă decât de o democrație europeană, a declarat Roxana Pencea Brădățan, reprezentant Mining Watch România.

Proiectul de lege a fost coordonat direct de către Secretariatul general al Guvernului (SGG). condus de Toni Greblă și de Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă. 

Toni Greblă este cel care a inițiat în 2009 primul proiect de lege care prevedea că orice investitor privat cu o licenţă de exploatare minieră va avea dreptul să exproprieze cetățeni de bunuri imobile dobândite legal. Proiectula fost respins în urma presiunii publice, dar a fost reluat în cea mai mare parte de alte două propuneri legislative eșuate: celebra lege specială pentru Roșia Montană (2013) și legea minelor respinsă la rândul său în Marțea Neagră (10 decembrie 2013), potrivit comunicatului Mining Watch România.

Mining Watch România este o reţea de organizaţii care se alătură comunităţilor locale în eforturile lor de a opri proiectele miniere distructive, la scară industrială. 

Poţi completa online scrisoaerea către Ministerul Economiei în care se solicită blocarea proiectului de lege AICI.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL