Grecia speră să obțină de la FMI reducerea datoriei URIAȘE

Monday, 18 July 2016, 19:45 Sursă: REALITATEA.NET

Grecia vrea să ajungă la un acord cu FMI privind reducerea poverii datoriei până la sfârşitul anului.

Adaugă părerea ta

Grecia şi partenerii săi din zona euro care finanţează pachetul de asistenţă financiară trebuie să ajungă până la sfârşitul anului la un acord cu FMI privind reducerea poverii datoriei, a afirmat luni comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, transmite Agerpres.

'Este esenţial luăm măsuri pentru revenirea încrederii şi pentru a stimula redresarea - scopul nostru comun. Şi în al doilea rând trebuie creat un mediu pentru un dialog constructiv pentru ca în toamnă să abordăm problema reducerii poverii datoriei Greciei şi implicarea FMI', a declarat Pierre Moscovici.

Acesta a adăugat că este în interesul tuturor părţilor ca FMI să participe integral la cel de-al pachet de asistenţă financiară pentru Grecia şi să nu existe întârzieri în adoptarea reformelor convenite.

În mai, Eurogrupul a aprobat acordarea unei tranşe de 10,3 miliarde de euro (11,5 miliarde de dolari) Greciei din pachetul de asistenţă financiară şi a prezentat o ofertă pentru reducerea poverii datoriei Greciei. Banii sunt necesari pentru achitarea împrumuturilor de la FMI, a bondurilor care ajung la scadenţă de la BCE şi a facturilor neplătite din ţară.

În 2015, Grecia a înregistrat cel mai ridicat nivel al datoriei din Europa (176,9% din PIB), depăşind cu mult plafonul de 60% din Produsul Intern Brut cerut de UE.

Până acum, Germania şi câteva state, inclusiv Finlanda şi Slovacia, s-au opus unei reduceri a datoriei Greciei, argumentând că nu este necesară o astfel de măsură, în timp ce FMI consideră că fără o atenuare datoria nu va fi sustenabilă.