Coronavirus - România: 34226 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

GAZELE se vor scumpi mai repede decât era planificat

Thursday, 16 January 2014, 09:16 Sursă: REALITATEA.NET

Asta dacă Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va face mai devreme dereglementarea preţului gazelor naturale, după cum a anunţat preşedintele instituţiei, Nicolae Havrileţ. Specialiştii spun că scumpirile vor avea efecte devastatoare în economie. Inflaţia se va aprinde, iar multe firme vor ajunge în faliment.

România s-a obligat faţă de Comisia Europeană şi FMI să renunţe la preţurile reglementate la gazele naturale în luna octombrie a acestui an.

Însă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Nicolae Havrileţ, susţine că liberalizarea preţului gazelor naturale destinate consumatorilor industriali s-ar putea încheia mai devreme faţă de termenul agreat cu FMI.

"Dacă la vară preţurile vor fi egale şi cantităţile de gaze importate vor fi mai mici decât ce am estimat, există ipoteza să liberalizăm piaţa mai repede", a spus Havrileţ.

Potrivit preşedintelui ANRE, atunci când a fost făcut calendarul de liberalizare s-a luat în vedere un preţ de 500 dolari pe mia de metri cubi de gaz, iar în prezent preţul este de 380 de dolari şi există premisele ca la vară să coste şi mai puţin.

În urma liberalizării preţului gazelor, companiile vor plăti cu până la 35 la sută mai mult pentru gazele naturale, iar acest procent ar putea fi mai mare în 2015, mai spun specialiştii.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL