Coronavirus - România: 475362 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Fumatul e "sănătos" faţă de banalul sărut! Virusul cancerului se transmite uşor şi pe cale bucală

Tuesday, 28 July 2015, 14:01 Sursă: REALITATEA.NET

"Umilul" sărut franţuzesc poate transmite virusul papiloma uman (HPV) a anunţat doctorul Mahiban Thomas, şeful Clinicii de Chirurgie Maxilofacială de la spitalul Royal Darwin din Australia. Acest virus este responsabil pentru majoritatea cancerelor de cap şi gât, afirmă medicul australian.

Dr.Thomas avertizează că o persoană ce are orofaringele infectat cu HPV prezintă un risc de 250 de ori mai mare de a dezvolta o formă gravă de cancer de cap şi gât faţă de cei ce nu sunt purtători ai acestui virus.

Deşi este invocat cel mai des drept principala cauză a cancerului uterin, HPV afectează femei şi bărbaţi depotrivă. Există peste 100 de mutaţii ale acestui virus, dar numai opt dintre virusurile HPV sunt cauza cancerului orofaringian.

Studii efectuate de Centrul australian pentru Prevenţia Bolilor demonstrează că HPV-ul se transmite atât prin sex oral cât şi prin aparent "nevinovatul" sărut franţuzesc.

7% din populaţia mondială este infectată cu acest virus însă doar 1% din oameni poartă HPV-ul oral responsabil pentru declanşarea formelor grave de cancer orofaringian.

În Statele Unite, de exemplu, 70% din cancerele de cap şi gât sunt provocate de HPV, subliniază Dr. Thomas, care avertizează cu privire la un posibil "tsunami" de astfel de maladii letale în viitorul apropiat.

Riscul contractării virusului HPV creşte odată cu numărul partenerilor de sărut franţuzesc iar oamenii trec, de obicei, cu vederea riscurile asociate sexului oral.

Guvernul australian finanţează întreaga campanie de vaccinare a fetiţelor şi băieţilor de 12-13 ani, în vederea prevenirii cancerului uterin, vaginal, vulvar şi anal, precum şi a apariţiei negilor genitali.

Luni a fost Ziua Mondială de profilaxie a cancerului de cap şi gât.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL