Coronavirus - România: 508345 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Fresh Refresh. Cum ne păstrăm litoralul curat

Tuesday, 28 July 2015, 15:38 Sursă: REALITATEA TV

Bine v-am regăsit! Iubim litoralul româneasc şi sănătatea pe care ne-o oferă. Trebuie să oferim şi noi sănătate litoralului! Peturile, hartiile, gunoaiele fel-de-fel aruncate pe plajă distrug. Incet, dar sigur! Şi cine şi-ar dori o plajă de gunoie?

Imaginea litoralului romanesc lasă, uneori, mult de dorit! Ieşi la plimbare pe malul marii şi talpa simte nu scoici şi nisip ci peturi, resturi de tigări, dopuri, cioburi sau cine ştie ce alte gunoaie...În loc de relaxare şi privelişte, turistul trebuie să facă slalom printre urmele ignoranţei. Gunoaiele invadează, uneori, chiar şi zone mai sălbatice ale litoralului românesc precum cele de la Vadu, Cornu sau Năvodari! Anul trecut, autorităile au contorizat 80 de tone de gunoaie la final de sezon. Vorbim despre o cifră valabilă într-un interval scurt de timp, după ce operatorii au predat plajele înapoi Administraţiei Dobrogea Litoral. Până la momentul eliberării litoralului a curs însă, cu alte şi alte tone de deşeuri menajere, sticlă şi carton, potrivit mass media online.

Mai este ceva timp până la final de septembrie şi să sperăm că vom avea o îmbunătăţire în cifre, adică în gradul de responsabilitate a turiştilor. Fie că aleg nordul sau sudul litoralului. În ţările vestice sau nordice, de exemplu, oamenii au grija naturii de cum ajung în mijlocul ei. Teama amenzilor usturătoare a fost înlocuită de conştiinta că un ecosistem se reface greu sau deloc. Aproxomativ 2 milioane de turişti ajung pe litoralul românesc anual, conform datelor Federaţiei Patronatelor din Turism. Majoritatea alege staţiunea Mamaia. Şi nu străinii fac mizerie aici de vreme ce ei reprezintă doar doi la sută din totalul celor care optează pentru o vacanţă în bătaia brizei româneşti. Să ne imaginăm că fiecare dintre aceşti două milioane de oameni care merg la relaxare in Mamaia ar lăsa mizerie în urma concediului. Din Perla litoralului, Mamaia ar deveni un loc trist şi insalubru. Apele Române dau amenzi patronilor de plaje pentru nerespectarea curăţeniei. Până la amenzi, există însă, prevenţia! Curăţenie înseamnă sănătate la modul general şi pe termen lung. De la 1 octombrie, plajele intră în conservare până anul viitor, la 1 mai. Procesul de conservare poate coincide cu distracţia la mare, dacă fiecare dintre noi va avea grijă chiar şi de hârtia aruncată, la întâmplare, de altcineva. Asta dacă nu vrem o Românie fără litoral...

Închei rubrica de azi cu acelaşi îndemn la păstrarea curăţeniei! Simţul civic se naşte prin puterea exemplului! Păstrăm curăţenia, ne bucurăm mai multă vreme de sănătate şi deci, de viaţă! Sunt Alexandra Păcuraru! O vară frumoasă!


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL