Freedom House: Ratingul pentru presa românească este mai mic decât ratingul de ţară

Monday, 30 November -1, 00:00 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Realitatea.NET
Raportul "Nations in Transit 2007", realizat de organizaţia Freedom House, a acordat, pentru presa independentă din România, un rating de 3,75 puncte, mai bun decât cel din 2006, dar mai slab decât ratingul mediu înregistrat de cele şapte domenii cercetate.

Cel mai bun rating, 3,50, a fost înregistrat de presa românească în anii 1999, 2001 şi 2002.

Cele mai bune ratinguri pentru anul 2007 au fost obţinute de domeniile "societatea civilă" - 2,25 - şi "procesul electoral" - 2,75 -, iar cele mai mici ratinguri au fost obţinute de presa independentă - 3,75 - şi corupţie - 4. Ratingul acordat nivelului de democraţie din România este de 3,29, ceea ce reprezintă o democraţie semiconsolidată.

Raportul Freedom House menţionează că în România presa conţine prea multe editoriale şi prezintă în mod frecvent articole fără surse şi campanii sălbatice pe subiecte care nu ar fi ştiri în media profesioniste. Raportul mai menţionează că subiectele diferă de la o publicaţie la alta, în funcţie de interesele proprietarului.

Cel mai bine vândut cotidian din România, mai menţionează studiul, are un tiraj de 100.000 de exemplare, într-o ţară cu peste 8 milioane de gospodării, iar românii urmăresc tot mai mult programele TV, în special, reality-show-urile şi emisiunile despre vieţile celebrităţilor.

Raportul "Nations in Transit", realizat de Freedom House, măsoară progresele democratice din 29 de ţări din centrul Europei şi regiunea Eurasiei din fosta Uniune Sovietică.
Sursa: NewsIn

Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: CULTURĂ