Frans Timmermans: Când statul de drept e amenințat, presa va fi automat asasinată

Monday, 11 March 2019, 17:40 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, a ales să țină un discurs despre statul de drept în fața studenților de la SNSPA, unde a primit înalta distincție de Doctor Honoris Causa. Tema aleasă nu este întâmplătoare, în contextul în care Guvernul de la București este acuzat că lovește la temelia statului de drept din România, sub diverse forme, iar Timmermans avea programată o întâlnire de la ora 18,00 cu premierul Viorica Dăncilă.

Vicepreședintele Comisiei Europene și liderul socialiștilor europeni a declarat în discursul său de la SNSPA că "democratia fără lege e dictatura majorității".

Potrivit lui Frans Timmermans, acest concept de stat de drept se bazează pe lecțiile învățate de-a lungul vremii, "prin atrocități, care erau legale, votate. O democrație poate decide să voteze o lege care degradează natura umană".

Mesajul lui Timmermans poate fi văzut ca o replică subtilă la declarațiile repetate ale liderilor PSD care au invocat votul majoritar de la alegerile din 2016.

"Democrația, statul de drept și respectul pentru drepturile fundamentale. Unii spun ar trebui să ne asculte pentru că avem majoritate. O democrație poate fi judecată mai degrabă prin protejarea minorităților, deoarece majoritatea de azi poate deveni minoritatea de mâine”, a spus Timmermans.

 „Când statul de drept e călcat în picioare, politicienii nu mai pot fi trași la răspundere”, a adăugat el. Timmermans a amintit că în unele țări inclusiv libertatea presei este atacată.

"Sunt și alte lucruri care se întâmplă, când statul de drept e amenințat: presa transparentă va fi automat asasinată, corupția va crește, este o problemă care afectează independența justiției", a punctat Timmermans.

Frans Timmermans a cerut în repetate randuri Guvernului de la București să respecte statul de drept, recomandările Comisiei de la Veneția si pe cele din rapoartele MCV.

De asemenea, la ultimul congres al Partidului Socialistilor Europeni (PES), desfasurat la Madrid, Frans Timmermans a transmis PSD, reprezentat acolo de Liviu Dragnea și Viorica Dancilă, că trebuie să revină la procesul de reforme în justitie.

În octombrie 2018, Frans Timmermans și-a anunțat candidatura pentru funcția de președinte al Comisiei Europene la alegerile europene din 2019.

În afară de olandeza maternă, Frans Timmermans este fluent în italiană, rusă, franceză, germană și engleză.

Timmermans i-a scris Vioricăi Dăncilă: E dezamăgitor că nu ați vorbit cu noi despre noile ordonanțe

Luni, 11 martie 2019, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a acordat înalta distincţie de Doctor Honoris Causa prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Evenimentul s-a desfăşurat în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", începând cu ora 16:00, potrivit unui comunicat al SNSPA.

Născut la 6 mai 1961 la Maastricht, Franciscus Cornelis Gerardus Maria Timmermans a studiat literatură franceză la Universitatea "Radboud Nijmegen", din Olanda, a urmat studii postuniversitare în drept european și istorie la Universitatea din Nancy, Franţa

Frans Timmermans și-a început cariera în Ministerul Afacerilor Externe al Olandei, iar la începutul anilor '90 a făcut primii paşi în diplomaţie, fiind numit secretar adjunct la ambasada Olandei din Moscova. În anul 1994, a făcut parte din echipa comisarului european pentru relaţii externe, Hans von de Broek, apoi timp de trei ani a fost consilier și secretar privat al lui Max van der Stoel, Înalt Comisar pe probleme de minorități naționale în cadrul OSCE.

În anul 1998, după alegerile generale din Țările de Jos, Frans Timmermans a fost ales membru al Camerei Reprezentanților din partea partidului Laburiștilor. În perioada 2007-2010, a fost ministru al Afacerilor Europene. După alegerile din 2010, Frans Timmermans a revenit în Parlament, până în anul 2012, când a primit un nou portofoliu în guvern, pentru a conduce ministerul Afacerilor Externe.

În septembrie 2014, Frans Timmermans a fost desemnat pentru un post de comisar din partea Olandei în cadrul Comisiei Europene, condusă de președintele ales, Jean-Claude Juncker. Începând din 1 noiembrie 2014, Frans Timmermans a preluat funcția de prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil de o mai bună reglementare, relații interinstituționale, statul de drept și Carta drepturilor fundamentale. În octombrie 2018, Frans Timmermans și-a anunțat candidatura pentru funcția de președinte al Comisiei Europene la alegerile europene din 2019.

Printre numeroasele distincții primite, se numără și cea de Comandor al Ordinului "Pentru Merit", din partea statului român.


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ