Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, la un pas de pușcărie

Tuesday, 01 October 2019, 21:23 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Cea mai înaltă instanţă juridică din Franţa a confirmat marţi trimiterea în instanţă a dosarului împotriva preşedintelui Nicolas Sarkozy pentru cheltuieli excesive în timpul campaniei sale prezidenţiale eşuate din 2012, obiectul unei lungi bătălii procedurale, informează AFP, citat de agerpres.ro.

Ultimul recurs al lui Sarkozy a fost respins de Curte. Faptele de care este acuzat pot să-i aducă fostului președinte un an de închisoare şi  o amendă de 3.750 de euro, decise în februarie 2017 de un judecător care instrumenta cazul.

Fostul preşedinte francez este acuzat că şi-a depăşit pragul maxim autorizat pentru campania electorală din 2012 cu peste 20 de milioane de euro.

Este vorba de afacerea „Bygmalion”, denumită după numele societăţii care-i organiza şi factura – uneori cu documente false - mitingurile de campanie.

Fostul preşedinte (2007-2012) este urmărit în justiţie pentru depăşirea pragului de cheltuieli electorale cu peste 20 de milioane de euro, în pofida avertizărilor din partea unor experţi-contabili ai campaniei sale, în martie şi aprilie 2012.

Sarkozy va fi judecat alături de alţi 13 acuzaţi în ciuda numeroaselor recursuri depuse de avocaţii ex-preşedintelui în ultimii doi ani şi jumătate. Judecătorul de instrucţie care-l trimite la tribunal pe Sarkozy estimează că „mai mult ca oricine altul, acesta se presupune că cunoaşte, respectă şi impune echipelor sale legile în vigoare în materie de finanţare electorală”. In finalul expunerii sale, judecătorul consideră că „Nicolas Sarkozy a beneficiat de o manieră incontestabilă de fraudele scoase la iveală de anchetă, lucru care i-a permis să dispună pentru campania din 2012 de mijloace mult mai mari decât îl autoriza legea”, relatează RFI.

Trimiterea în instanţă a dosarului împotriva lui Sarkozy şi a celor  13 persoane a fost decisă în februarie 2017.

O decizie din mai a Consiliului Constituţional a făcut aproape de neevitat procesul împotriva lui Sarkozy în acest dosar supranumit "Bygmalion".

Fostul şef al statului francez declara că a fost deja pedepsit pentru faptele care îi sunt reproşate, de Consiliul Constituţional, în 2013. La acea dată, instanţa a confirmat blocarea conturilor sale din cauza acestei depăşiri, pe care a trebuit să o restituie.

Însă acea sancţiune se referea la o depăşire de numai 363.615 de euro, constatată înainte de dezvăluirea, în primăvara lui 2014, a unui vast sistem de facturi false menite să mascheze depăşirea masivă a cheltuielilor pentru mitingurile sale electorale, organizate de agenţia de comunicare Bygmalion.

Nicolas Sarkozy urmează să mai fie judecat într-un alt proces, „afacerea Bismuth”, în care este acuzat de „trafic de influenţă” şi „corupţie”, potrivit RFI. Este vorba de o afacere de finanţare electorală cu bani libieni în 2007. Pentru moment, Sarkozy este doar inculpat, dar avocaţii săi au cerut anularea acestor urmăriri. Curtea de apel din Paris va examina cererea peste două săptămâni. 

Nicolas Sarkozy este al doilea președinte al Franței care ajunge să fie judecat, după Jacques Chirac

În trecut, un singur şef de stat al celei de-a V-a Republici Franceze, în vigoare din 1958, a mai fost judecat într-un dosar politico-financiar: Jacques Chirac, preşedinte între 1995 şi 2007, și care a murit joia trecută.

Chirac a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în 2011 într-un dosar privind locuri de muncă fictive la Primăria Parisului, pe care a condus-o înainte de a accede la preşedinţie. Cu toate acestea, Chirac nu a compărut la proces, din motive medicale.

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN