Fostul președinte al CCIR Mihail Vlasov și fiica acestuia, trimiși în judecată de DNA

Thursday, 24 November 2016, 15:26 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Mai exact, acesta este acuzat de folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii unor foloase, în formă continuată (11 acte materiale), delapidare în formă continuată (17 acte materiale), și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (9 acte materiale).

În același dosar, oamenii legii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, și față de Elena Ingrid Vlasov, fiica lui Mihail Vlasov, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la delapidare în formă continuată două acte materiale),

Aceeași măsură s-a luat și față de inculpații:

Marian Nedelcu, la data faptelor administrator al unei societăți comerciale și soț al inculpatei Vlasov Elena Ingrid, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- complicitate la delapidare în formă continuată (cinci acte materiale),

- fals în înscrisuri sub semnătură privată (două acte materiale),

Rodica Luiza Grigorescu, la data faptelor secretar general al Camerei de Comerț și Industrie a României – C.C.I.R., pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- delapidare în formă continuată (patru acte materiale),

- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (trei acte materiale),

Mariana Rodica Suciu, la data faptelor director general la S.C. ROMEXPO S.A. pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- delapidare în formă continuată (cinci acte materiale),

- fals în înscrisuri sub semnătură privată (trei acte materiale),

Nicolai Zdrobici, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- complicitate la delapidare în formă continuată (două acte materiale)

- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (două acte materiale).

Astfel, procurorii au arătat în rechizitoriul întocmit că, în perioada 2008-2014, inculpatul Vlasov Mihail, în calitate de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României – C.C.I.R., abuzând de funcția deținută și de influența dobândită în această calitate, a întreprins demersuri pentru obținerea unor foloase materiale personale și pentru persoane din anturajul său, în detrimentul instituției pe care o reprezenta. Astfel, a adus grave prejudicii atât Camerei de Comerț și Industrie a României cât și S.C. Romexpo S.A. la care C.C.I.R. este acționar majoritar.

După ce a preluat conducerea C.C.I.R., inculpatul Vlasov Mihail a întreprins acțiuni astfel încât bani din bugetul instituției să ajungă la diverse entități/societăți comerciale, în scopul sprijinirii intereselor materiale proprii sau ale unor membri de familie, prin încheierea de contracte și convenții.

Concret, inculpatul Vlasov Mihail și-a folosit autoritatea și influența față de inculpatele Ștefănescu Cornelia Liliana, șefă a Cancelariei C.C.I.R., Grigorescu Rodica Luiza, secretar general al C.C.I.R și Suciu Mariana Rodica, în calitate de director general S.C. Romexpo S.A.), pe care le-a determinat să semneze contracte în fals, având drept scop însușirea și respectiv folosirea resurselor materiale ale celor două entități.

La data de 7 octombrie 2016, inculpata Ștefănescu Cornelia Liliana, șefă a Cancelariei C.C.I.R., a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției – comunicat nr. 1316/VIII/3 din 25 octombrie 2016.

Prin contractele semnate de acestea, respectiv contracte de închiriere, contracte de prestări servicii sau colaborare, contracte de asistență juridică cu Cabinetul Individual „Avocat Mihail M. Vlasov” s.a. au fost direcționate sume de bani sau au fost puse la dispoziție imobile din patrimoniul C.C.I.R. și Romexpo S.A. la prețuri derizorii, în favoarea inculpatului Mihail Vlasov și a unor membri de familie.

Totodată, inculpatul Vlasov Mihail și-a însușit sume de bani din bugetul C.C.I.R., pe care le-a cheltuit în interes propriu, după cum urmează:

- suma de 47.599.382,90 lei retrasă din „Fondul la dispoziția biroului de conducere/Fond la dispoziția președintelui”, prevăzut în bugetul C.C.I.R., ridicată în numerar, pe bază de dispoziții de plată către casierie,

- suma de 702.487,68 lei retrasă din contul bancar al C.C.I.R., prin plăți efectuate cu cardul către mai multe cazinouri, pentru participarea la jocuri de noroc, fără să o restituie.

Acționând în această manieră, inculpatul Vlasov Mihail și celelalte persoane, prin actele și faptele lor, au produs prejudicii patrimoniilor camerei de Comerț a României și societății Romexpo, astfel:

- prejudiciul total cauzat bugetului C.C.I.R. este de 54.342.145, 20 lei,

- prejudiciul total cauzat bugetului S.C. Romexpo S.A. este de 6.086.741,44 lei.

În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra a cinci imobile ce au fost deținute de către inculpatul Vlasov Mihail și înstrăinate către membri ai familiei sale în scopul eludării măsurilor asigurătorii.

De asemenea, a mai fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatei Vlasov Elena Ingrid.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Mihail Vlasov a fost condamnat de ÎCCJ, în data de 18 iunie 2015, la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

În acest dosar, Mihail Vlasov a fost denunţat la DNA de omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki, de la care ar fi cerut, în 13 martie 2014, un milion de euro. În 18 martie 2014, Vlasov a fost prins în flagrant, într-un restaurant din Bucureşti, după ce a primit de la omul de afaceri 200.000 de euro.Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri