Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

SENTINȚĂ amânată pentru fostul ministru de Interne care ar fi primit mită 500.000 euro

Tuesday, 24 October 2017, 07:39 Sursă: REALITATEA.NET

UPDATE. Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au amânat, marți, pentru 7 noiembrie, pronunțarea sentinței în primă instanță în dosarul în care fostul ministru Cristian David a fost acuzat de DNA că ar fi primit o mită de 500.000 de euro.

Potrivit calendarului inițial, Instanţa supremă urma să pronunţe decizia pe fond, marţi, în cazul fostului ministru de Interne Cristian David, judecat după ce ar fi primit mită 500.000 de euro pentru a interveni la fostul prefect de Buzău Cristinel Bîgiu, în vederea stabilirii dreptului de proprietate pentru o persoană în cazul unui teren din Buzău.

Cristian David s-a remarcat în spațiul public după ce s-a botezat la Biserica Internaţională Harul din Bucureşti chiar în ziua în care a aflat că a scăpat de arest, în 2015.

Fostul ministru al Internelor a anunţat în faţa celorlalţi credincioşi că s-a lepădat de politică şi va urma calea Domnului. Cristian David a aflat despre biserica "Harul" în 2012, pe vremea când era ministru delegat pentru românii de pretutindeni şi căuta diferite căi de comunicare cu diaspora.

Fostul ministru Cristian David este acuzat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție de săvârșirea infracțiunii de luare de mită. În același dosar, au fost trimiși în judecată Gheorghe Doliu, Valeriu Roger Nițescu (fostul șef de cabinet al lui David) și Marian Cristinel Bîgiu, prefect al județului Buzău la data comiterii faptei.

Redăm, în continuare, comunicatul DNA:

"În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În calitate de ministru al Internelor și Reformei Administrative, în cursul anului 2007, prin intermediul inculpatului Nițescu Valeriu Roger, inculpatul David Cristian a pretins, iar în luna februarie 2008, a primit suma de 500.000 de euro de la un denunţător, beneficiar al unor drepturi litigioase.

Această sumă de bani a fost pretinsă și primită de inculpatul David Cristian pentru a-și exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate. În acest sens, inculpatul David Cristian a luat legătura cu Bîgiu Marian Cristinel, prefect al judeţului Buzău la acea dată, solicitându-i ajutorul în această problemă.

În schimbul promisiunii de exercitare a influenței în scopul menționat mai sus, inculpatul Niţescu Valeriu Roger, în calitate de şef de cabinet al Ministrului de Interne şi Reformei Administrative a pretins și a primit de la aceeași persoană suma de 600.000 euro.

Urmare a acestor „intervenții", în perioada 2007 - 2008, cu ocazia discuţiilor purtate de către denunțător cu inculpatul Bîgiu Marian Cristinel, acesta din urmă i l-a prezentat pe inculpatul Doloiu Gheorghe ca fiind persoana de contact pentru rezolvarea tuturor aspectelor referitoare la terenurile de pe raza municipiului Buzău.

Aflând poziția terenului respectiv, inculpatul Bîgiu Cristinel i-a subliniat denunțătorului faptul că nu poate fi restituită suprafața respectivă pe vechiul amplasament, întrucât este vorba de "un teren foarte mare şi foarte valoros".

Ulterior, s-au reconstituit drepturile litigioase, după cum urmează:
- 59.518 m.p. în centrul municipiului Buzău, chiar la drumul naţional,
- 14.085 m.p. în centrul municipiului Buzău, aproximativ în spatele terenului sus-menţionat,
- 6.397 m.p. tot în centrul municipiului Buzău, între cele două terenuri sus-menţionate,
- 70.000 m.p. la intrarea în municipiul Buzău dinspre Bucureşti, tot cu ieşire la drumul naţional.

Pentru "sprijinul oferit", cu prilejul unei alte întâlniri, inculpatul Bîgiu Marian Cristinel a pretins de la denunțător suma de 1.000.000 euro, primind într-un final 700.000 euro, solicitare motivată de „locaţia terenurilor şi existenţa mai multor persoane decidente", dispunând totodată ca transferul sumelor de bani, ce urmau a fi remise, să se realizeze prin intermediul conturilor persoanele ale inculpatului Doloiu Gheorghe. Acest lucru s-a și întâmplat ulterior, după ce Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate a emis titlul de proprietate asupra terenurilor în suprafață de 15 ha.

Totodată, pentru a masca originea sumelor primite cu titlu de mită şi pentru a evita tragerea la răspundere penală, au fost încheiate mai multe contracte de vânzare – cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârşirea infracţiunilor de corupţie.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpaților."


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL