Coronavirus - România: 697898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Fost ministru al Educației, condamnat le 3 ani și 2 luni de închisoare. Ce infracțiuni a comis Cristian Adomniţei

Friday, 27 November 2020, 17:36 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

Din pedeapsă se scade ziua în care Adomniței a fost reținut, cât și perioada în care s-a aflat în arest la domiciliu, respectiv 14 mai 2015 - 25 iunie 2015, menţionează judecătorii. 

Tribunalul a impus și interdicția ca fostul ministru să ocupe funcții publice sau de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de trei ani. 

Adomniței este acuzat că în 2013, când ocupa funcția de Președine al CJ Iași, a atribuit firmei Laser Co un contract de servicii de tipărire de materiale de promovare a judeţului pe baza unor documente false. Contractul prevedea 16 acţiuni de promovare a județului pentru suma de 335.000 de lei. Din cele 16 prevederi, au fost onorate doar 11, deși suma a fost alocată integral, susțin procurorii.

În același dosar au mai fost judecate două angajate ale CJ și administratoarea firmei respective pentru abuz în serviciu, fals intelectual, instigare și complicitate la această infracţiune. 
Cele două angajate au primit pedepse de patru ani și patru luni, respectiv patru ani și nouă luni de închisoare cu executare. Administratoarea firmei, Letiţia Popa, a fost condamnată la patru ani şi șapte luni de închisoare cu executare, iar Laser Co a fost amendată penal cu 105.000 de lei.

Pentru ca Popa să poată încasa nelegal plata bunurilor pe care nu le livrase şi pentru a evita plata penalităților, cele două angajate ale CJ au intervenit pentru ca membrii comisiei de recepţie să semneze un proces verbal antedatat care avea rolul de a dovedi că acestea fuseseră livrate. Prejudiul produs instituției depășește 213.000 de lei, plus contravaloarea penalităţilor, amintește Agerpres. 

 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL