Fost guvernator, implicat într-o organizație de crimă organizată. Ce măsuri au luat autoritățile

Sunday, 23 July 2017, 12:38, Sursă: REALITATEA.NET

Un fost guvernator, membru al partidului de guvernământ din Mexic, va fi judecat pentru implicare în crima organizată și pentru manipularea unor fonduri provenite din surse ilicite, după ce un judecător care a examinat dovezile a aprobat cazul, se anunță într-o declarație de sâmbătă, din partea Biroului procurorului general. 

Adaugă părerea ta

Javier Duarte (43), care până în anul 2016 a fost guvernatorul statului Veracruz din partea Partidului Revoluționar Institutional (PRI) al președintelui Enrique Pena Nieto, a fost acuzat de opoziție că a favorizat scurgerea a milioane de dolari în timpul mandatului său de șase ani.

Luni, Duarte a fost extrădat în Mexic din Guatemala, unde a fost capturat în luna aprilie, după luni de zile petrecute pe fugă. El neagă orice acuzatie.

În ultimele zile s-au ivit unele îndoieli cu privire la validitatea cauzei.

Cu toate acestea, după ce sa-au prezentat 82 de probe în ședințele de sâmbătă, a afirmat Biroul procurorului general într-o declarație că judecătorul a acordat procurorilor un termen de șase luni pentru a continua ancheta împotriva lui Duarte.

Potrivit procurorilor, Duarte a condus o organizație formată din cel puțin nouă persoane, ale căror operațiuni criminale au fost efectuate în statul Veracruz și Mexico City între 2011 și 2016. Companiile Shell au fost folosite de organizație drept conductă pentru transferul fondurilor ilicite, potrivit biroului procurorului general.

Cazul lui Duarte a devenit un simbol al eșecului guvernului de a elimina mita, subminând sprijinul electoral pentru PRI - partidul dominant al Mexicului pe parcursul celor mai multe decenii ale secolului trecut. Corupția se transformă într-o tematică esențială în alegerile prezidențiale de anul viitor, iar sondaje de opinie arată că PRI se confruntă cu un risc serios de a nu mai fi votat pentru un alt mandat.