Coronavirus - România: 34226 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

"FOIŢA DE CAFEA", drogul care face ravagii pe litoral

Tuesday, 26 August 2014, 11:04 Sursă: REALITATEA.NET

Consumatorii de droguri dau dovadă de inventivitate în încercarea de a găsi noi metode pentru a se simţi bine. Iar una dintre „inovaţii” este folosirea cafelei, de unde şi denumirea noului drog care face senzaţie în rândul consumatorilor, scrie cugetliber.ro.

Dar, după cum au subliniat specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa, cafeaua este utilizată doar pentru a schimba gustul chimicalelor din substanţele psihoactive şi pentru că miroase bine! Pericolul este reprezentat de o nouă substanţă psihoactivă apărută pe piaţa din România, sub formă de praf, ce are o culoare asemănătoare cu a cafelei şi este folosită în combinaţie cu aceasta.

„De fapt, este vorba despre două combinaţii. Pe de o parte, între tutun, substanţa cu proprietăţi psihoactive şi cafea, măcinată sau boabe strivite, care se fumează. Pe de altă parte, se combină o băutură energizantă, vodcă, substanţa psihoactivă şi, opţional, se adaugă cafeaua. Cafeaua este utilizată pentru a-i schimba gustul şi pentru că ascunde mirosul caracteristic al substanţelor psiho- active”, a explicat comisarul şef Cristian Marius Oprişan, şeful CPECA Constanţa.

Singurul efect pe care-l are cafeaua asupra organismului este faptul că înteţeşte bătăile inimii, consideră specialiştii. În schimb, noua substanţă etnobotanică este cea care pune în pericol viaţa consuma-torilor. „Dacă în cazul heroinei, cocainei sau marijuanei se ştie care sunt efectele asupra organismului, în cazul substanţelor noi cu proprietăţi psihoactive acestea sunt necunoscute. Compoziţia lor chimică este modificată în permanenţă, astfel că şi efectele asupra organismului sunt altele, de la o substanţă la alta”, a adăugat comisarul şef Oprişan.

 


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL