Coronavirus - România: 111550 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

FLORILE DE SÂNZIENE au efecte miraculoase asupra sănătăţii. Iată ce boli vindecă!

Thursday, 23 June 2016, 20:35 Sursă: REALITATEA.NET

1. Sânzienele tratează zeci de afecţiuni

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, care a studiat îndeaproape efectele terapeutice ale acestor plante „magice” ale verii, le recomandă în tratamentul a mai bine de 70 de afecţiuni grave: boli renale (cistite, calculi şi nisip la rinichi şi la vezica urinară), boli ale glandei tiroide şi ale corzilor vocale, dereglări neuro-vegetative, intoxicaţii, cancer al limbii şi al laringelui. De asemenea, studii recente au demonstrat că terapia cu sânziene este benefică pentru hipertensivi, anemici, depresivi şi pentru bolnavii de ulcer şi de cancer de piele.

2. Proprietăţile terapeutice se datorează substanţelor active

Numeroasele proprietăţi terapeutice ale sânzienelor: diuretice, depurative, sedative, laxative, antiinflamatoare, antiseptice, cicatrizante, tonice, afrodiziace şi anticancerigene le sunt conferite de substanţele active din compoziţia lor (taninul, enzimele, acidul citric, saponinele şi glucidele). Potrivit unor opinii recente, perioada propice de recoltare a sânzienelor este între lunile iunie şi septembrie.

3. Leac eficient pentru afecţiuni renale şi hepatice

Ceaiul de sânziene este un leac eficient pentru bolile de rinichi, dar şi pentru afecţiunile localizate la nivelul ficatului, pancreasului şi splinei. În tratamentul acestor afecţiuni se recomandă infuzia combinată din flori de sânziene.

4. Beneficii pentru bolnavii cu insuficienţa renală

Pentru bolnavii cu insuficienţă renală, care necesită dializă, este eficient un tratament cu infuzie preparată din trei plante: sânziene, urzică moartă şi splinuţă, care se amestecă în părţi egale. Infuzia se prepară dintr-o lingură din acest amestec şi din 300 ml de apă clocotită. Se infuzeză trei minute, apoi se filtrează. Se beau câte trei-patru căni de ceai pe zi, pe termen lung. Prima cană se bea cu 30 de minute înainte de micul dejun, cu înghiţituri mici, iar restul se consumă pe parcursul zilei.

5. Indicate în bolile sistemului nervos

Tratamentul cu macerat la rece de sânziene s-a dovedit eficient în bolile sistemului nervos (epilepsie, boala Parkinson, Alzheimer) şi în tulburările cauzate de menopauză. Pentru prepararea extractului se foloseşte o lingură de plantă uscată care se macerează opt-zece ore într-o cană cu apă rece. Ceaiul se strecoară şi se încălzeşte puţin, înainte de a fi băut. Se administrează câte trei căni pe zi, iar efectele se pot resimţi după zece zile.

Terapia durează două luni, iar după o pauză de 14 zile se poate repeta. În condiţii de stres, sânzienele se pot asocia cu trei-fraţi-pătaţi (în părţi egale). Pentru prepararea unui ceai se foloseşte o lingură de amestec de plante care se infuzează trei minute într-o cană cu apă fierbinte. Se recomandă câte trei-patru căni pe zi, timp de şase săptămâni.

6. Infuzia concentrată, bună pentru corzile vocale

În tratamentul laringitei, faringitei, în afecţiunile corzilor vocale şi ale glandei tiroide este eficientă gargara cu infuzie concentrată de sânziene. Aceasta se prepară din trei linguriţe de sânziene uscate şi 250 ml de apă clocotită. Zilnic se face gargară cu câte trei căni de infuzie.

7. Leac pentru afecţiunile tiroidei

Un remediu foarte eficient pentru afecţiunile tiroidei este şi maceratul preparat din coji verzi de nucă uscate şi măcinate şi sânziene (câte trei linguri din fiecare). Plantele se lasă la macerat în apă rece, de seara până dimineaţa. Se beau trei căni de ceai pe zi, dar prima ceaşcă se consumă înainte de micul dejun. Tratamentul trebuie urmat pe termen lung (12 până la 24 de luni). În acest interval, seara, se unge zona externă corespunzătoare tiroidei cu tinctură de sânziene, apoi cu ulei de sânziene.

8. Alternativă pentru cafeaua de dimineaţă

O băutură preparată dintr-o cană cu apă, 2 linguriţe de pulbere de sânziene, puţină scorţişoară şi o linguriţă de miere poate înlocui cu succes cafeaua de dimineaţă.

Tratamentele urmate cu prudenţă în caz de hipocalcemie.

În opinia unor terapeuţi, tratamentele pe bază de sânziene trebuie urmate cu prudenţă de persoanele diagnosticate cu hipocalcemie, deoarece se crede că aceste flori dizolvă calciul.

9. Combate ridurile

Infuzia de sânziene galbene este folosită şi în cosmetică sub formă de comprese, indicate pentru menţinerea elasticităţii pielii şi pentru estomparea ridurilor fine. O infuzie se prepară dintr-o linguriţă de flori uscate şi o cană cu apă clocotită cu care se umezeşte o compresă ce se aplică pe faţă dimineaţa şi seara.

Sfat foarte util

Pentru ca proprietăţile terapeutice ale sânzienelor să fie maxime, se recomandă culegerea florilor în timpul prânzului.

Infuzia: Se prepară din două linguriţe de sânziene uscate care se infuzează în 500 ml de apă clocotită. Se acoperă vasul şi, după 15 minute, ceaiul se strecoară şi se bea călduţ. Zilnic se consumă două căni, timp de 18 zile.

Infuzia combinată din flori de sânziene

Se prepară astfel: se pun două linguriţe de pulbere de sânziene la macerat într-o jumătate de cană cu apă de seara până dimineaţa, când se filtrează. Pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană de apă fierbinte. Se lasă la infuzat 15 minute şi, după ce se răceşte, se amestecă cele două extracte. Se consumă câte trei căni de infuzie pe zi, înaintea meselor principale. Tratamentul trebuie urmat două luni şi se poate repeta după o pauză de 30 de zile. De asemenea, infuzia combinată este eficientă şi pentru cei care suferă de hidropizie (acumulare de lichid în ţesuturi) şi de cloroză (o formă de anemie).

Siropul de sânziene: Se prepară o infuzie concentrată din patru linguri de flori şi un litru de apă. Florile se infuzează 15 minute, apoi ceaiul se strecoară şi se pune iar la fiert cu un kg de zahăr. Când siropul se îngroaşă, se adaugă zeama unei lămâi. După alte trei-patru clocote se stinge focul şi, când siropul s-a mai răcit, se toarnă în sticle.

Maceratul de coji verzi de nuci şi sânziene

Pentru afecţiunile tiroidei, s-a dovedit foarte eficient un remediu preparat din două ingrediente :coji verzi de nuci uscate şi măcinate şi din sânziene (amestecate în părţi egale-câte trei linguri din fiecare). Plantele se macerează în apă rece de seara până dimineaţa. Zilnic, se beau câte trei căni de ceai, dar prima porţie se bea dimineaţa, înainte de micul dejun.Tratamentul trebuie continuat un interval de 12 până la 24 luni. Totodată, se unge zona tiroidei cu tinctură de sânziene şi cu ulei de sânziene (sau cu unguent de sânziene).

Sursa: click.ro

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL