Coronavirus - România: 212492 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Fiscul pregăteşte ATACUL. VEZI dacă a pus OCHII PE TINE

Monday, 24 March 2014, 09:32 Sursă: REALITATEA.NET

Mai sunt vizate 150 de mari companii şi alte 2.000 din Prahova şi Braşov, potrivit unui interviu acordat de Diaconu revistei Capital.

Acţiunile fac parte din strategia din acest an pentru combaterea evaziunii fiscale, estimată la circa 100 miliarde lei anual de experţii Consiliului Fiscal.

În acordul cu FMI, este prevăzut un program de control pentru a doua jumătate a anului. Ce aduce nou faţă de controalele de până acum?

"Dacă vorbim de strategia de control pentru 2014, principala prioritate este reorganizarea activităţii de inspecţie fiscală. Până în momentul în care am preluat mandatul, inspecţia fiscală era în proporţie de 90%, copleşitor, acoperită de rambursările de TVA şi de solicitările organelor penale. Rămânea disponibilă doar 10%, maximum 15% din capacitatea de inspecţie, practic, se obtura posibilitatea de a folosi inspecţia fiscală pentru scopul său principal: obţinerea de venituri suplimentare la buget. În interiorul conformării voluntare a contribuabililor pot apărea erori şi, atunci, modul nostru de acţiune este de prevenire, controale inopinate, şi de inspecţie de fond", spune Gelu Diaconu.

Una dintre problemele reclamate de contribuabili este aceea că unele companii primesc multe controale, în timp ce altele nu sunt căutate niciodată de ANAF. "Avem foarte mulţi agenţi economici care nu au fost controlaţi niciodată, inclusiv la marii contribuabili. În perioada imediat următoare, vom face inspecţii la circa 150 de mari contribuabili care nu au fost niciodată controlaţi. A doua direcţie de control va fi în zona agenţilor economici mi­jlocii şi mici din Bucureşti-Ilfov, care reprezintă marea problemă a ANAF pentru că 70% din veniturile bugetare provin de la aceste două categorii, în timp ce celelalte regiuni reprezintă restul. În Bucureşti-Ilfov avem 2.100 de salariați, pe când necesarul ar fi cu mult mai mare, mai ales dacă ne raportam la numărul de personal al celorlalte șapte regiuni, numărul de personal este relativ suficient. Urmează să facem detaşări din provincie, să aducem minimum 400 de inspectori pentru a spori capacitatea de control în Bucureşti-Ilfov", spune Diaconu.

Mai multe aici


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL