Filmul care l-a înfuriat pe Vladimir Putin. „Moartea lui Stalin”, anulat în Rusia

Thursday, 25 January 2018, 11:56, Sursă: REALITATEA.NET

Ministerul Culturii al Federaţiei Ruse a retras permisul de proiecție pentru filmul satiric „Moartea lui Stalin”, la mai puțin de o săptămână după acordarea lui.

Adaugă părerea ta

Un grup de juriști ai Ministerului Culturii a semnalat că filmul conține elemente de extremism și i-au cerut ministrului Vladimir Medinski să retragă permisul de proiecție a filmului. După o vizionare închisă a „Morții lui Stalin”, Consiliul obștesc de pe lângă minister a ajuns la concluzia că filmul nu are nici valoare istorică, nici culturală și profanează simbolurile sovietice – imnul, ordinile și medaliile. Premiera filmului urma să aibă loc pe 25 ianuarie, scrie Europaliberă.org.

La baza comediei satirice „Moartea lui Stalin”, o coproducție a franco-britanică, stă romanul francez cu același titlu semnat de Fabien Nury și Thierry Robin, apărut în 2011. Subiectul derulează în jurul luptei pentru putere a anturajului din imediata apropiere a lui Stalin după moartea acestuia în 1953. Într-o ipostază grotescă apar figurile lui Nikita Hrușciov, Veceaslav Molotov, Gheorghi Jukov și ale altor personaje istorice sovietice. Premiera mondială a filmului a avut loc în septembrie 2017.

În Rusia, „Moartea lui Stalin” a generat reacții bolnăvicioase din partea multor politicieni și funcționari, iar juriștii Ministerului Culturii au declarat că filmul are drept scop „incitarea la ură și violență, umilirea demnității cetățeanului rus (sovietic), propaganda inferiorității omului în baza unor criterii de apartenență socială și națională, acestea fiind semne ale extremismului”. Iar șeful Consiliului obștesc al Ministerului culturii, Iuri Poliakov, a declarat jurnaliștilor că la mijloc este „o luptă ideologică” împotriva Rusiei și că după retragerea permisului de proiecție vor fi sesizate și instanțele de judecată.

Directorul executiv al Asociației politico-istorice a Rusiei, Vladislav Kononov, a declarat pentru RT că filmul este dezgustător. „Acest film umilește și insultă istoria rusească. Conducătorii noștri sunt prezentați drept idioți. Ei poate că au fost tirani, dar idioți nu au fost. Este felul în care Occidentul vede mentalitatea omului rus. Eu consider că acest film denigrează și jignește și are drept scop provocarea de prejudicii morale. Este greu de imaginat ce se va întâmpla dacă filmul va fi proiectat în cinematografele din Rusia”, a spus Kononov.