FENOMENUL IA AMPLOARE! Vacanţele la mare sunt O CAUZĂ MAJORĂ, spun medicii

Sunday, 22 June 2014, 09:00, Sursă: REALITATEA.NET

Fumatul, consumul de alcool, obezitatea, precum şi efectele întârziate ale expunerii intense la soare în timpul vacanţelor stau la baza unei creşteri dramatice a numărului cazurilor de cancer în ultimul deceniu, în Marea Britanie.

Adaugă părerea ta

Dar fenomenul se observă şi în multe alte ţări: a crescut foarte mult incidenţa cancerelor favorizate de stilul de viaţă nesănătos, scrie descopera.ro.

În Marea Britanie, factorii nocivi legaţi de stilul de viaţă au dus la sporirea considerabilă a numărului de cazuri de cancer la ficat, cancer al gurii, al rinichilor, al uterului şi al pieliii, între anii 2003 şi 2012 arată un raport al Office for National Statistics. Pentru toate formele de cancer, numărul cazurilor în Marea Britanie a crescut, parţial datorită îmbătrînirii populaţiei, dar specialiştii avertizează că, în rest, cauzele ţin în principal de stilul de viaţă.

O creştere alarmantă se înregistrează în cazul cancerului de ficat, iar experţii insistă asupra măsurilor pe care oamenii le pot lua pentru a reduce riscul acestei boli: renunţarea la fumat, limitarea consumul de alcool, prevenirea infectării cu hepatită C (practicând sexul protejat şi evitând utilizarea acelor de seringă în comun cu alte persoane.)

În ceea ce priveşte cancerul pielii, el este, pentru mulţi, o "moştenire" a concediilor pe litoral din tinereţe. La nivelul populaţiei, creşterea mare a numărului de cazuri de cancer al pielii are drept cauză majoră „explozia” turismului de masă în Europa, la sfârşitul anilor 1960, care a promovat vacanţele pe plaje însorite.

Melanomul malign – cea mai gravă formă de cancer al pielii – este favorizat de expunerea puternică la razele ultraviolete din radiaţia solară (şi din instalaţiile de bronzat tip „solar”) şi adesea se dezvoltă lent, putând apărea la multă vreme după expunere, uneori după zeci de ani. Arsurile solare – consecinţă a expunerii exagerate la soare – favorizează apariţia acestui tip de cancer.