Fenomenul ciudat de pe o planetă din Univers: ninge cu zăpadă metalică

Wednesday, 19 June 2019, 12:19 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Dacă precipitațiile de pe Pământ ți se par enervante, atunci ce părere ai despre zăpada metalică de pe Kepler-13Ab? În plus, precipitațiile de pe Pământ fac ca planeta să fie locuibilă, spre deosebire de fenomenele meteo extreme de pe alte planete.

Fenomenul meteo bizar de pe suprafața exoplanetei Kepler-13Ab, a fost surprins de oamenii de știință de la NASA cu ajutorul telescopului Hubble. Acest telescop este mai vechi de un sfert de secol, dar încă funcționează excelent, se pare.

În plus, tot cu ajutorul lui Hubble, cercetătorii au reușit să calculeze și la ce distanță se află imensa exoplanetă. Ei bine, aceasta se află la 1,730 de ani lumină față de
Pământ.

De asemenea, Kepler-13Ab este membru al unei grupe comune de giganți de gaz, cunoscuți sub numele de „Jupiter fierbinte”. Asta înseamnă că orbita este foarte aproape de steaua gazdă.

Fenomenul meteo bizar identificat de NASA pe o altă planetă

Cât despre compoziția exoplantei, Hubble a dezvăluit că aceasta este blocată mereu cu o parte spre steaua gazdă. Adică, pe o parte a planetei este mereu zi, în timp pe cealaltă parte a ei este mereu noapte.

Și, în mod ciudat, temperatura atmosferei lui Kepler-13Ab devine, de asemenea, mai rece la altitudine mai ridicată, ceea ce este opusul a ceea ce ar trebui să se întâmple.

Cercetătorii de la NASA spun că temperatura ridicată este cauzată de oxidul de titan care circulă în norii lui Kepler-13Ab.

„În mod normal, oxidul de titan (care este ingredientul activ în protecția solară) absoarbe căldura și o radiază în spațiu. Acest lucru face că atmosfera superioară să fie mai caldă. Oxidul de titan cade din nori ca zăpada solidă pe partea de noapte a planetei”, au explicat cercetătorii.

Însă, spre deosebire zăpada metalică de pe Kepler-13Ab, ploile cu acid sulfuric de pe Venus sau precipitațiile cu metan lichid de pe una dintre lunile lui Saturn, par nesemnificative.

Sursă


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE