Coronavirus - România: 201032 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Felicitări online de Paște. Impresionează-i pe cei dragi cu aceste mesaje!

Saturday, 30 April 2016, 08:46 Sursă: REALITATEA.NET

Tradiția spune că e bine să mănânce toată familia din primul ou care s-a ciocnit. Acest lucru înseamnă că toți membrii familiei vor fi tot timpul împreună. De asemenea, oul spart se curăță și se împarte de către capul familiei.

Despre cei care ciocnesc ouă în ziua de Paște se spune că se vor întâlni și pe lumea cealaltă. De asemenea, înainte de a trimite felicitări online de Paște mai trebuie să știți că ăn ceea ce îi privește pe cei tineri necăsătoriți, în unele regiuni ale țării, se spune că dacă oul pe care îl ciocnesc are două gălbenușuri e semn că se vor căsători în curând.

În plus, în această dimineață de Paște e bine să vă spălați pe față cu apa în care a fost pus un ou roșu, un bănuț și un fir de iarbă. Tradiția spune că așa va fi sănătate în casă, belșug și prosperitate. Oul roșu este asociat cu sângele Mântuitorului, iar cele colorate cu primăvara. În unele zone, țăranii strâng cojile și le păstrează pentru a le arunca pe câmpuri pentru ca pământul să fie roditor.

Obiceiul de vopsire a ouălor este practicat de o parte din popoarele Europei și Asiei. Despre acest obicei există mai multe legende. Una dintre ele spune că Maica Domnului, care a venit să-și plângă fiul răstignit, a pus un coș cu ouă lângă cruce. Sângele rănilor a curs peste ouă și acestea s-au înroșit. Unul dintre cele mai vechi meșteșuguri populare românești, decorarea ouălor de Paște, are astăzi o arie de răspândire desul de limitată, iar puțini dintre români pot face diferența între un ou încondeiat, unul împistrit și unul pictat.

Ouăle ornamentate se mai întâlnesc doar satele bucovinene, în foarte puține locuri din Vrancea și în zonele cu trafic turistic precum Cheile Bicazului sau mănăstirile din nordul Moldovei. Nu toate ouăle expuse de meșterii populari sau de comercianți sunt însă încondeiate.

Felicitări online de Paște. Câte tehnici de încondeiat ouăle există

Sunt foarte multe felicitări online de Paște cu ouă încondeiate. Trebuie să știți că există trei tehnici diferite de realizare a motivelor ornamentale pe ouă: încondeiatul cu pensula sau cu penița, împistritul arhaic şi actual și pictatul cu vopsele de ulei. Aceasta din urmă este caracterizată de Asociația Meșterilor Populari din Moldova drept „tehnică eminamente kitsch, generată de succesul comercial al desfacerii ouălor produse în primele două maniere şi proliferată în ultimele decenii”.

Apoi, încondeierea propriu-zisă este diferită de împistrire. Diferă atât uneltele, cât şi aspectul final al oului ornamentat. Tehnica împistririi este mai complexă și mai greu de realizat decât încondeierea, spun meșterii populari moldoveni. Ea folosește baia integrală de culoare şi tehnica „cruțării” succesive a fondului (aplicarea succesivă de modele cu ceară și colorarea oului de mai multe ori), procedeul fiind astfel mai îndelungat și mai elaborat. Unealta de bază a împistririi este chișița, formată dintr-un bețișor având fixată la unul dintre capete o bucată foarte subțire de tablă cu un orificiu fin prin care trece ceara fierbinte.

Încondeierea copiază oarecum împistrirea, însă este realizată cu pensula sau cu penița. „Un ou încondeiat cu pensula poate fi recunoscut cu ușurință datorită tușei groase care folosește doar trei-patru culori de bază, reproducând, prin subtilă asociere, motivele florale desprinse de pe altițe, bundițe şi cojoace. Încondeiatul cu penița uzează de scriitura cu tuș negru, practic motivele rezultate fiind copii subtile ale ouălor realizate prin tehnica împistririi”, explică Asociația Meșterilor Populari din Moldova.

Dacă împistritul arhaic utiliza doar două nuanțe cromatice, prin tehnica utilizată în prezent un ou ornat poate conține până la 12 culori. „Metodele instituționalizate de împodobire a ouălor, indiferent cum sunt realizate – cu tocul, cu penelul, cu tușuri, cu ceară – vădesc un act de mare curaj, întrucât desenarea unei suprafețe ovoidale respectând proporțiile, înscriindu-le în secțiunea de aur, presupune a avea un instinct artistic ieșit din comun”, mai spun meșterii moldoveni.

Iată, mai jos, câteva felicitări online de Paște pe care le puteți trimite celor dragi, pe mail sau prin intermediul rețelelor de socializare:


Sperăm că ţi-au plăcut aceste felicitări online de Paşte! Sărbători Fericite!

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL