Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

Există viaţă după moarte? Un nou studiu pare să elucideze misterul

Tuesday, 13 August 2013, 12:30 Sursă: REALITATEA.NET

Ce se întâmplă atunci când te afli în moarte clinică? Cei mai mulţi dintre cei care au trecut prin aşa ceva povestesc că experienţa este unică şi că sunt transportaţi printr-un tunel spre o lumină intensă, părăsindu-şi trupul, că se întâlnesc rude care au trecut în nefiinţă, cu îngeri sau că îşi revăd întreaga viaţă. Ei bine, un nou studiu pune capăt acestor speculaţii şi pare să elucideze misterul, scrie huffingtonpost.co.uk.

Cercetătorii au realizat câteva experimente pe şobolani. După ce inima animalelor a încetat să mai bată, creierul a dat arătat semne de conştienţă. Misterioasa activitate a creierului, observată de cercetători, ar putea explica experienţele trăite "dincolo de moarte". Acesta este de altfel şi primul studiu care aprofundează starea neurofiziologică, după un stop cardiac. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că toate aceste lucruri sunt provocate de o activitate electrică foarte ridicată în creierul care este pe moarte.

Studiul sugerează că ceva se întâmplă atunci când cineva se află la un pas de moarte care împinge creierul conştient la un nivel ridicat de excitare, declanşând probabil viziuni și senzații asociate cu "experienţele de dincolo de moarte".

"Am fost surprinşi de activitatea intensă a creierului", a spus George Mashour, unul dintre cercetătorii de la  Universitatea Michigan din Ann Arbor.

"Studiul făcut pe şobolani ne arată că reducerea oxigenului şi a glucozei din timpul stopului cardiac poate stimula activitatea cerebrală care este caracteristică stării de conştienţă", a spus dr. Jimo Borjigin, de la Universitatea din Michigan.

Pe de altă parte, unii cercetători spun că studiul nu este foarte bine argumentat. "Nu știm dacă animalele au experienţa conștiinței", a spus Dr. David McGonigle, de la Universitatea din Cardiff. "În timp ce studii recente sugerează că animalele ar putea avea într-adevăr un fel de amintiri autobiografice pe care le posedă oamenii, acel tip de amintiri care ne permit să ne reîntoarcem într-un anumit loc şi timp, pare puțin probabil ca experienţele de dincolo de moarte să fie neapărat similare între specii", a mai spus profesorul.

 
Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL