ESTE OFICIAL! Banca Transilvania anunţă preluarea Volksbank

Wednesday, 10 December 2014, 09:04, Sursă: REALITATEA.NET

Banca Transilvania va anunţa oficial preluarea Volksbank România într-o conferinţă de presă organizată miercuri, la ora 11.00, la hotelul Marriot din Bucureşti.

Adaugă părerea ta

Anunţul va fi făcut de Horia Ciorcilă, preşedintele consiliului de administraţie al BT, şi Omer Tetik, directorul general al băncii, informează Ziarul Financiar.

Oficialii Băncii Transilvania au confirmat săptămâna trecută, printr-un anunţ transmis pe bursă, că negociază preluarea subsidiarei locale a grupului austriac Volksbank, o bancă cu active de circa 3 mld. euro, aflată pe locul 9 în clasamentul general.

Preluarea Volksbank ar apropia Banca Transilvania foarte mult de poziţia a doua din sistemul bancar deţinută de BRD. BT se află în acest moment pe locul trei în sistemul bancar cu o cotă de piaţă de aproape 10%.

Banca Transilvania este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are un ac­ţio­nariat eterogen. Cel mai mare acţionar este Banca Europeană pentru Re­construcţie şi Dezvoltare (BERD), cu o participaţie de aprope 15%. BT a avut în primele nouă luni din acest an un profit de 338 mil. lei, în creştere cu 41%.

Subsidiara locală a Volksbank a fost puternic afectată de criză şi a raportat pierderi de sute de milioane de euro în ultimii ani. Banca s-a bazat în trecut exclusiv pe finanţarea de la acţionari şi ajunsese la un portofoliu dominat de finanţări imobiliare. Volksbank are şi un portofoliu semnificativ de credite în franci elve­ţi­eni, o problemă pe care încearcă să o rezolve acum prin conversia acestora în lei sau euro, cu un discount de 25-30%.