Coronavirus - România: 121235 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Este bine dacă bem alcool când luăm antibiotice

Monday, 27 February 2017, 19:55 Sursă: REALITATEA.NET

Unii oameni presupun că alcoolul va opri antibioticele de la a-şi face efectual, în timp ce alţii cred că această combinaţie produce efecte secundare. Când personalul de la o clinită genito-urinară din Londra a intervievat mai mult de 300 de pacienţi, au constatat că 81% au crezut prima ipoteză, în timp ce 71% au ales-o pe a doua.

Pentru cele mai multe antibiotice nici una dintre ipoteze nu este adevărată. Teama medicilor este faptul că aceste convingeri eronate ar putea face pacienţii să sară peste tratament din cauza unui pahar de vin. Orice încurajează oamenii să omită să-şi ia doza de antibiotice se adaugă la problema gravă a rezistenţei la antibiotice.

De fapt, cele mai mai multe antibiotice prescrise în mod frecvent nu sunt afectate de alcool. Există unele excepţii. Antibioticele cefotetan cefalosporine şi cefalosprine cefriaxon încetineşte procesarea alcoolului, ducând la o creştere a nivelului unei subtanţe numită acetaldehidă. Acest lucru poate provoca o serie de simptome neplăcute, inclusiv greaţă, vărsături, înroşirea feţei, dureri de cap, respiraţie şi dureri în piept.

Simptome similare sunt cauzate de un medicament numit disulfiram, uneori utilizat în tratamentul depedenţei de alcool.

Un alt tip de antibiotic care vine cu un avertisment specific de a nu fi utilizat împreună cu alcool este metronidazol. Utilizat în tratamentul infecţiilor dentare, ulcere infectate la picior şi escarele, se crede că această combinaţie provoacă aceeaşi listă de simptome ca cefalosporinele menţionate anterior.

Alte antibiotice pentru care există motive întemeiate de a fi evitată utilizarea lor împreună cu alcoolul sunt tinidazol, linezolid şi eritromicină, dar acestea sunt atât de bine cunoscute, că medicii oferă pacienţilor avertismente specifice.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL