„Sunt sigur că nu va fi o creștere care să pună în pericol bugetul nici pentru anul acesta, nici pentru anii viitori, poate două-trei puncte procentuale în plus față ce vine de la Ministerul Finanțelor”, a spus șeful Finanțelor.
El a spus că este posibilă eșalonarea pensiilor, după modelul alocațiilor.
„Vom prezenta, pentru că aici legea pensiilor introduce și alte elemente. Începând cu 1 ianuarie va trebui să modificăm mai multe lucruri, dar, da, vom avea și acolo o eșalonare”, a declarat ministrul Finanțelor.
„Nu cred că mai există vreun guvern în lume care să crească cheltuielile permanente. Da, bineînțeles, au făcut lucrurile pe care le-am făcut și noi: au dat ajutor de șomaj tehnic, ajutoare temporare, dar aici e vorba despre o creștere de cheltuieli permanente, care se va vedea în bugetele viitoare. Nu cred că există astăzi vreun guvern - sau nu știu eu - în lume care să crească cheltuielile permanente”, a mai opinat Florin Cîțu.
Și președintele Klaus Iohannis a declarat că actuala guvernare dorește să mărească pensiile, dar o creștere a pensiilor cu 40% nu poate fi posibilă de azi pe mâine. Președintele a mai declarat că majorarea poate fi făcută pas cu pas și că a rugat Guvernul Orban să găsească metodele cele mai bune.
”Este evident că o creștere de 40% nu este posibilă. Pur și simplu nu sunt bani. Pe de altă parte este rezonabil să ne gândim la o creștere a pensiilor. Nu putem să lăsăm categoria cea mai vulnerabilă să plătească integral costul recesiunii. Dar și aici, justa măsură este importantă. Pot să vă spun că pensiile vor crește, punct și clar. Cât va fi această creștere va calcula Guvernul și vor veni cu măsurile de rigoare”, a declarat președintele Klaus Iohannis.