EPIDEMIA se extinde. Primul caz de pestă porcină africană din judeţul Teleorman

Tuesday, 16 October 2018, 17:52 Sursă: REALITATEA.NET

Primul caz de pestă porcină africană din judeţul Teleorman a fost confirmat în satul Slobozia Mândra. Pesta a fost confirmată la cadavrul unui porc aruncat în apropierea pădurii din sat.

 

 
Adaugă părerea ta

Direcţia Sanitar-Veterinară Teleorman a confirmat apariţia primului caz de pestă porcină la nivelul judeţului, la un purcel găsit mort în apropierea pădurii din Slobozia Mândra.

Se pare că cineva ar fi aruncat la mică distanţă de satul Slobozia Mândra două cadavre de porci, însă doar unul a fost confirmat de laborator ca fiind purtător al virusului.

Iulian Ianculescu, director DSVSA Teleorman, a confirmat apariţia virusul pe raza judeţului Teleorman, spunând că acest lucru nu va afecta în mod deosebit populaţia, scrie Mediafax. 

"Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană (PPA) a confirmat prezența virusului acestei boli în probele prelevate din resturi de cadavru de porc (os lung) găsite într-o zonă situată în extravilan (pădurea Slobozia Mândra). Ancheta epidemiologică este în desfășurare", a anunţat ANSVSA, într-un comunicat remis marţi seara.

"Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman s-a reunit pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea PPA, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții. Ancheta epidemiologică este în desfășurare. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic", mai menţionează sursa citată.