Coronavirus - România: 484550 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Efectul pe care îl are mirosul de brad asupra noastră

Tuesday, 29 August 2017, 19:13 Sursă: REALITATEA.NET

Scăldătorile cu cetini de brad erau folosite pentru întărirea celor slabi şi a convalescenţilor, pentru tămăduirea durerilor de oase şi de piept. Răşina vindeca reumatismul, infecţiile, rănile şi arsurile. Mireasma bradului era considerată un adevărat elixir în bolile de plămâni. Pe timp de iarnă, exista obiceiul ca, la capul bolnavilor de piept, să se pună ace şi cetini de brad, proaspăt zdrobite. În satele de munte, era folosită răşina de brad pentru fumigaţii în biserică, dar şi ca leac care alungă boala, necazul şi spiritele rele. Bradul este o comoară pentru sănătate şi azi, ca ingredient în preparate obţinute în laborator, dar şi acasă. 

Alifii şi uleiuri pentru masaj şi inhalaţii 

Din răşină se pot prepara unguente eficiente în uz extern. Cu alifia se ung locurile afectate, de două-trei ori pe zi, pentru tratamentul arsurilor şi rănilor, a hemoroizilor, a negilor. Tot pentru negi, se poate lipi cu un plasture o bucată de răşină direct pe piele, pentru 24 de ore. Uleiul de brad este un alt medicament pe care-l oferă acest conifer. Este bun pentru răceală, stare febrilă, reumatism, faringită, bronşită, afecţiuni ale aparatului urinar. Se pun la încălzit 150 ml ulei de măsline. Se adaugă o lingură de răşină de conifere şi se amestecă. După răcire, se filtrează şi se păstrează la rece. Se mai poate prepara din 200 g ace de brad sau pin zdrobite, cu 20 ml de alcool alimentar. Se lasă pînă doua zi, după care se adaugă 200 ml de ulei de măsline şi se fierbe totul pe baie de apă cam trei ore. Uleiul este foarte bun pentru masaj în zona toracică, la răceală. Cîteva picături de ulei de brad puse în apă fiartă degajă vaporii necesari inhalaţiei. Decongestionează căile respiratorii şi are efect calmant. Pentru cei cu reumatism, se recomandă masarea zonei dureroase cu ulei de răşină de brad în fiecare seară. Pentru afecţiuni ale aparatului urinar, se iau cîte două picături de ulei pe un cub de zahăr de 2-3 ori pe zi. Evaporarea lentă a vaporilor din uleiul etericparfumează plăcut şi liniştitor încăperile. 

Baie cu miros de brad 

Uleiul eteric din brad, picurat în apa de baie înainte de culcare va avea efect extraordinar în tratarea nevrozei cardiace şi a unor afecţiuni pulmonare. Mai putem face baie şi cu cetini de brad. Se pun două-trei mîini de ramuri tinere de brad, cu tot cu ace, tocate bine, în jumătate de căldare de apă şi se lasă la macerat, de seara pînă dimineaţa, cînd se filtrează. După filtrare, maceratul se lasă deoparte, iar cetinile sînt puse să dea în clocot în trei-patru litri de apă, după care se lasă la răcit şi se filtrează. În final, se amestecă decoctul cu maceratul la rece. Preparatul obţinut se toarnă în apa de baie. O baie durează 15-20 de minute, iar apa trebuie încălzită progresiv, astfel încît prin porii pielii să fie absorbite cît mai multe substanţe active. Baia cu extract de cetină de brad e excelentă în reumatism, artrită. Imediat după baie, bolnavul se poate unge cu alifie de răşină de brad şi i se dă să bea ceai fierbinte de soc cu maghiran. Băile pot fi parţiale sau complete şi se pot face de două-trei ori pe săptămînă. În astenie, convalescenţă, dureri musculare, se fac şi fricţionări uşoare cu alifie de răşină de brad pe tălpi, pe mîini, pe umeri. Pentru prevenirea răcelilor şi gripelor, se fac de de două ori pe săptămînă băi cu cetini de brad. Copiii care se îmbolnăvesc uşor se pot întări cu băi cu infuzie de muguri de brad. Tenul palid se tratează cu o baie de aburi de muguri de brad. 

Păduri vindecătoare 

• Pădurile de conifere s-au dovedit ultile în nevroze şi afecţiuni respiratorii. Plimbările prin aceste păduri au efecte liniştitoare asupra psihicului. Aerul, încărcat cu diferite elemente (ioni negativi, esenţe terpenice şi alte principii volatile), prezintă o acţiune antiseptică şi stimulantă asupra respiraţiei. 

Precauţii şi contraindicaţii 

• Produsele din brad şi molid nu sînt toxice. Cu toate acestea, există persoane care manifestă alergii la compuşii volatili din aceste conifere. Înainte de a începe un tratament cu produse pe bază de conifere, este necesar să facem un test, administrînd intern sau aplicînd pe piele cîteva picături de tinctură. Apoi urmărim reacţia. Dacă apar senzaţii neplăcute de iritaţie, inflamaţie, trebuie renunţat la tratament. Administrarea internă a preparatelor din molid sau din brad nu este indicată în bolile respiratorii cronice, îndeosebi în astmul bronşic evoluat şi silicoză.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL